Издвајамо

Научници шокирани! За један дан отопило се 12 милијарди тона леда: Да ли пропаст света долази пола века раније?

Фото: јутјуб

Сезона топљења леда на Арктику почиње сваке године у јуну и завршава у августу, а врхунац топљења бележи се у јулу. Гренланд је познат по својим глечерима, али у последњих месец дана острво се топи досад незабележеном брзином, а забележени су и пожари, преноси Сајенс Алерт.

Научници нису очекивали да ће се Гренланд топити овим темпом још 50 година – до последње недеље јула топљење је достигло ниво коју су климатски модели предвиђали за 2070. годину. И то по најпесимистичнијем сценарију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Почетком августа ледена плоча Гренланда изгубила је 12,5 милијарди тона леда, више него иједног дана откако су истраживачи започели да мере топљење леда 1950. године.

Драматично топљење сугерише да се ледени покривач Гренланда приближава прекретници која би га могла неповратно одвести у потпуни нестанак. Ако се то догоди, катастрофално подизање нивоа мора прогутало би обалне градове широм света.

Сезона топљења леда на Арктику почиње сваке године у јуну и завршава у августу, а врхунац топљења бележи се у јулу. Међутим, брзина топљења леда на Гренланду ове године је премашила рекорде. Од 30. јуна до 3. августа отапање је забележано на 90 одсто површине Гренланда, испуштајући 55 милијарди тона воде током 5 дана.

Екстремно топљење уследило је током најтоплијег месеца икад забележеног, док је интензивни топлотни талас харао Европом, а потом стигао и до Гренланда.

Слично надпросечно топљење забележено је у Швајцарској – глечери су тамо изгубили 800 милиона тона леда током топлинтних таласа у јуну и јулу. На Аљасци је такође у јулу забележено рекордно отапање леда.

Научници су на Гренланду снимили бројна видеа леда који се топи и набујалих река, као и новонасталих језера.

Метеоролози, климатолошки научници и геолози су комбиновали податке који су забележени на Гренланду како би дошли до тачних размера топљења леда.

Шта се тачно догађа на Гренланду, најбоље показују упоредни сателитски снимци.

Извор: srbijadanas.com