Србија

Нема правде за жртве злочина почињених у „Олуји“!

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије саопштила је да за злочине у операцији „Олуји“, у којој је прогнано више од 200.000 Срба са простора Хрватске, нема адекватних казни нити правде за жртве.

Наводе да је у Хрватској правоснажно осуђена само једна особа, као да није реч о највећој акцији етничког чишћења, почињеној на тлу Европе, након Другог светског рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То показује да у Хрватској не постоји намера да се гоне починиоци ратних злочина, које су припадници хрватске војске починили над Србима“, истиче се у саопштењу Координације.

Та организација подсећа да су у Олуји убијено 1834 лица, а од тога више од 1.200 цивила српске националности, да је принудно нестало 1.183 људи, те да је запаљено више од 20.000 српских кућа и објеката.

Такође, подсећа се да је више од 40.000 станова у својини Срба отето и никада враћено.

Како се наводи, власти Хрватске у годинама после „Олује“ чиниле су све да онемогуће повратак Срба на своја вековна огњишта, „легализацијом“ узурпације непокретности, пљачком имовине, ускраћивањем права на зарађене пензије и других стечених права, као и дискриминативним судским пресудама…

„Напротив, у Хрватској се, од стране највиших државних званичника, негира злочиначка страна тзв. ’Олује‘, истицањем да је она ’чиста као суза‘, а они који су осмислили и командовали војним операцијама, попут генерала Готовине и Маркача, уместо да одговарају за ратне злочине, славе се као национални хероји и одликују највишим државним одликовањима, а о њиховом ’херојству‘ у Хрватској се снимају филмови“, пише у саопштењу.

Координација оцењује да је Хашки трибунал, ослобађајућим пресудама хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу у другостепеном поступку, на најгрубљи начин компромитовао правду када су у питању злочини почињени над Србима на простору бивше Југославије.

Извор: rs.sputniknews.com