Србија

„НЕМА ШАНСЕ ДА ДОЗВОЛИМ“ Министар решио да заврши причу за сва времена, студенти ОЧАЈНИ, хвата их паника!

Фото: Јутјуб

Министар просвете Младен Шарчевић поручио је старим студентима да “нема шансе да дозволи ново продужење рока”.

Он је најавио и да ће од почетка нове академске године морати да пређу на болоњски систем студирања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С друге стране, Одбор за образовање Народне скупштине неће одржати седницу посвећену овој теми, уколико надлежно Министарство, односно Влада Србије не покрене питање још једног продужетка рока за студирање према старом програму, изјавио је председник Одбора Муамер Зукорлић за “Политику”.

То значи да је готово сасвим извесна одлука да ће од 1. октобра предболоњци морати да пређу на болоњски систем студирања и положе разлику испита или да се коначно помире са чињеницом да никада неће добити академско звање.

Њих 3.000 студената који су средином јула потписали петицију тражећи продужетак рока студирања на неодређено време, истичу да се неће лако помирити са овом чињеницом.

Они најављују да уколико им се не продужи рок студирања по старом програму да ће тужити факултете, јер сматрају да им Устав Србије гарантује право да “студије заврше по закону према којем су започели јер се нови законски акт не може спроводити ретроактивно”.

Министар просвете наглашава да више не постоје ни “технички услови” да им се још једанпут продужи рок.

“Не чиним то сада зато што сам баксуз човек, већ једноставно нема више услова за студирање по старим програмима, јер нема више ни професора који ће то градиво да предају и испитују их”, закључио је Шарчевић за “Политику”.

 

Извор: Политика