Србија

НИКОМ НИЈЕ ДОБРО! Људи падају на улици! Усијао се телефон Хитне помоћи! Све службе активиране! Ево шта се дешава!

Високе температуре донеле су Хитној помоћи велики број позива и интервенција, посебно на улицама главном града, и то највише услед – колабирања!

– Од јутрос до 14 сати имали смо 80 позива, дешавало се да су људи масовно колабирали на улицама. Вероватно су узрок високе температуре, а у питању су и старије и млађе особе – рекли су из Хитне помоћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како додају из ове хитне здравствене службе, Београђани су се по свему судећи мало опустили након недавног захлађења, пошто су током претходног тропског таласа били веома обазриви и углавном су се придржавали савета лекара.

Поред високих темепратура, додатна опасност је и веома висок ниво УВ зрачења који је тренутно, према подацима са сајта Града Београда и Градског завода за јавно здравље, у „црвеној зони“. Због тога надлежни саветују:

* Минимално директно излагање сунцу у периоду између 10 и 16х.

* Уколико сте на отвореном, боравите у хладовини, носите одећу од природних материјала која покрива што већу површину тела, шешир широког обода и наочаре са стаклима која блокирају УВ зрачење.

* На кожу, а нарочито на кожу откривених делова тела, наносите у дебљем слоју креме за сунчање са заштитним фактором СПФ 30+ на свака 2 сата, чак и током облачних периода

* Обратите пажњу на светле површине, као што су песак и вода, које рефлектују УВ зраке, односно са чијих површина се одбијају УВ зраци и тиме повећавају изложеност.

А колико је топло потврђују подаци Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ). Наиме, у 15 часова измерена је температура од 36 степени, а субјективан осећај је као да је 39. Са тенденцијом даљег раста.

Према прогнозама метеоролога значајније захлађење се не очекује наредних дана јер ће до краја недеље температуре бити између 32 и 35 степени.

 

Извор: Блиц.рс