Издвајамо

НОВА ИНТЕРНЕТ ПРЕВАРА ХАРА БАЛКАНОМ: Ако сте добили овакав мејл ХИТНО позовите полицију!

Фото: јутјуб

Ових дана на мејл адресе више људи почели су да пристижу мејлови у којима особа која се представља као хакер, прети откривањем експлицитних података са рачунара корисника.

Анонимни хакер узбунио је Хрватску јавност претећим мејловима у којима наводи да има приступ оперативном систему корисника и пуни приступ рачунарима, као и да жртве посматра већ неко време. На не баш писменом хрватском језику, „хакер“ у мејлу наводи да је жртва заражена вирусима које је покупио на сајтовима за одрасле које је посећивала, пише Индекс.хр.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У даљем тексту он наводи да тројански вирус има потпуни приступ рачунару и другим уређајима, а наводни хакер тврди да може видети све на почетном екрану примаоца мејла, као и да може да укључује камеру и микрофон без његовог знања, али и да има приступ контактима и порукама.

Такође прети откривањем експлицитних снимака снимљених помоћу рачунара и тражи да се уплата од неколико хиљада британских фунти изврши у биткоинима.

Ако сте поред држављана Хрватске и ви добили овакав мејл, нисте једини. Наиме, хрватска полиција је због овог и сличних мејлова издала и упозорење грађанима које је Индекс.хр пренео у целости.

Полиција: Молимо грађане да не одговарају на такве поруке и да ажурирају лозинке за приступ својој електронској пошти

– Полицији се континуирано јављају грађани којима су на адресе електронске поште дошле сумњиве поруке путем мејла, а у којима их непознате особе уцењују наводећи како су на њиховим рачунарима или мобилним телефон инсталирали вирусе путем којих су остварили приступ њиховим личним подацима, због чега им траже одређени износ у биткоинима како наведене податке не би јавно објавили.

Молимо грађане да не одговарају на такве поруке, као и да ажурирају лозинке за приступ својој електронској пошти. Такође, грађани учестало добијају поруке електронске поште са лажних Мицрософт домена у којима се тражи да на лажној Мицрософтовој страници унесу своје корисничко име и обнове своју лозинку. У конкретном случају ради се о покушају крађе личних података и починитељи на овај начин могу преузети контролу над електронском поштом жртве.

Саветујемо грађанима да своје корисничке податке и лозинке не дају никоме нити да их уписују на сумњивим интернет страницама, а уколико су то учинили нека лозинку одмах промене. Уколико идентичну лозинку користе и за друге корисничке рачуне и интернет услуге морају променити и њу. Више информација о различитим облицима интернет превара, као и савете како се заштити, можете пронаћи на интернет страницама полиције у категорији Сигурност рачунара, као и на Јутјуб каналу МУП-а.

Полиција такође прима пријаве грађана и књиговодствених сервиса у којима наводе како су њихови приватни и пословни подаци на рачунарима криптовани , као и да им више нису у могућности приступити, а на њихове адресе електронске поште достављена је уцењивачка порука којом непознате особе траже уплату износа у виртуалним валутама у замену за помоћ у откључавању података – стоји између осталог у саопштењу хрватске полиције, која је грађанима дала и савете шта је то што треба да учине како не би псотали жртве преваре.

Наиме, они су саветовали грађане да користе сервисе за чување података на интернету, да користе антивирус заштите, али и да избегавају да корист отворене, као и непознате wифи мреже у јавности.

Извор: Блиц