Србија

НОВИ УДАР НА СРБИЈУ: Организовано масовно насељавање Албанаца на југу Србије – КУПУЈУ СВЕ РЕДОМ – НЕ ПИТАЈУ ЗА ЦЕНУ

Цена од око 550 евра по квадрату у Бујановцу је у односу на величину и положај општине нереално велика.

Општина Бујановац последњих месеци подсећа на велико градилиште. Гради се неколико нових зграда, а у новим становима углавном нико не живи. Квадрати се продају по нереално високим ценама, станове купују искључиво Албанци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Срби су збуњени целом ситуацијом, неки се чак и прибојавају да се иза овога крије некаква намера о изненадном насељавању већег броја Албанаца, док стручњаци из области некретнина тврде да је реч о тренду који је завладао и који је само привременог карактера.

– Стварно нам није јасно због чега се граде те зграде и ко купује станове. Зграде ничу као печурке после кише, а станови су углавном празни. Спекулише се да се цена квадрата креће и до 700 евра, прича један Србин из Бујановца.

С друге стране, Дарко Филиповић из једне агенције за некретнине сматра да нема никаквих теорија завере, већ да је реч о незаустављивом тренутном тренду куповине станова у новоградњи.

Такав тренд је пре неколико година захватио Прешево, па се сада тамо станови због презасићености тржишта продају много јефтиније него у почетку.

Цена од око 550 евра по квадрату у Бујановцу је у односу на величину и положај општине нереално велика, сматра Филиповић.

Иако нико не жели отворено о томе да говори, по општини се спекулише о нелегалној градњи и договору са општинским властима, што председник општине Шаип Камбери оштро демантује

– Немамо никакве везе са тим радовима, нисмо инвеститори. Не учествујемо у томе, осим у смислу издавања дозвола и све то у складу са урбанистичким планом. Колико ја знам, углавном су купци из дијаспоре, каже Камбери.

Он објашњава да се станови лакше одржавају него куће, изискују мања улагања. Због тога, претпоставља, Албанци који раде у иностранству бирају ову солуцију за становање када дођу у родни крај.

 

Извор: Ало.рс/ Новости.рс