Русија Свет

НУКЛЕАРНИ РАТ НИКАД ИЗВЕСНИЈИ! Америка: Споразум о ракетема средњег домета више не важи! Русија је главни кривац за СВЕ!

„Вашингтон се званично повлачи из Споразума о нуклеарним пројектилима средњег домета (ИНФ), изјавио је данас амерички државни секретар Мајкл Помпео.

„Сједињене Државе су 2. фебруара 2019. године Русији дале шест месеци да се врате поштовању Споразума о нуклеарним пројектилима средњег домета. Русија је одбила, па уговор истиче данас“, написао је Помпео на свом Твитер налогу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да САД неће остати у споразуму када су га други прекршили.

„Русија сноси искључиву одговорност“, написао је Помпео.

НАТО подржава снажну контролу оружја након пропасти ИНФ

Савезници НАТО и даље су посвећени очувању ефикасности система контроле наоружања након раскида Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ) и подржавају јаче мере како би се то постигло, навео је данас у саопштењу Северноатлантски савет.

Савезници су чврсто опредељени за очување ефикасности међународне контроле оружја, разоружање и неширење оружја, стоји у саопштењу, пренео је ТАСС.

Стога ћемо и даље подржавати и јачати контролу оружја, разоружање и неширење оружја, као кључни елемент евроатлантске безбедности, истакнуто је у саопштењу.

Британија и Пољска окривиле Русију за крах ИНФ Споразума

Британски министар спољних послова Доминик Раб оптужио је Русију да је одговорна за излазак Сједињених Америчких Држава из Нуклеарног споразума (ИНФ) те две земље.

Он је навео да је Велика Британија у потпуности подржала одговор НАТО, преноси Ројтерс.

„Русија је изазвала крах ИНФ Споразума тајно развијајући и распоређујући ракетног система који крши уговор и који може цилајти европске престонице“, Раб је написао на свом Твитер налогу.

Он је додао да руски „презир према међународном систему заснованом на правилима угрожава европску безбедност“.

Пољско министарство спољних послова саопштило је данас да Русија сноси пуну одговорност за колапс Споразума о нуклеарним пројектилима средњег домета (ИНФ), након што су се Сједињене Државе формално повукле из значајног пакта из 1987. године.

„Руска неспремност да се врати у Споразум ИНФ није оставио Сједињеним Државама никакав избор“, Министарство је објавило на свом Твитер налогу.

 

Извор: Ало.рс/ Тањуг