Русија Свет

ОБРАЧУН РУСКОГ И АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА! Може ли Србија окренути ситуацију у своју корист?!

Рукавице су скинуте, почео је отворени рат великих сила за Србију. Американци и Руси жестоко су заоштрили игру последњих дана, заузимајући што боље стартне позиције пред дане који би могли да буду одлучујући за расплет косовског проблема.

Оно што су медији најављивали, да велики шаљу у Београд своје специјалце као амбасадоре, специјалне изасланике или у некој трећој форми, те да ће они одмах ући у озбиљан сукоб у борби за превласт, брзо се обистинило. У битку су укључени и обавештајци, оперативци на терену, али и домаћи политички џокери које Вашингтон и Москва извлаче из рукава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Професор међународних односа Срђан Перишић у изјави за медије каже да Србија има више шансе да се избори за своје интересе док се велики свађају.

– Колико год то вама чудно звучало, ми смо највише проблема имали док је Запад био монолитан, а Русија практично на коленима. Сада је Запад у проблемима, а Русија се бори да ојача утицај у региону у којем традиционално има присуство. Ми треба да искористимо тај хаос, извучемо корист и направимо резултате – закључује Перишић.

ЖЕСТОКЕ ОПТУЖБЕ ХАРЧЕНКА И ГОДФРИЈА

Александар Боцан Харченко и Ентони Годфри, нови руски и амерички амбасадор, који су Трамп и Путин послали као своје специјалце у Београду, већ су поделили жестоке оптужбе на рачун руске, односно америчке политике.

Тако Харченко сматра да ће изјавити Годфрију о малигном руском утицају „у оквиру већ уобичајених реторика Вашингтона, који у глобалном доминирању не штеде снагу на незграпну идеолошку борбу и отворено пропагандистичко понашање, а не бринући се више о било којем аргументу у прилогу свог измишљотинама“.

С друге стране, Годфри је пред америчким сенатом поручио да ће после дипломатских служби у Москви у свим светским агресивним понашањима Русије, малигних утицаја и дезинформација које воде у Европи и да САД упорно подстиче велики притисак да се супростави.

Да би показали колико су им Србија и косовски проблем високи на листи приоритета, велике тишине су дошле на долазак својих најбољих играча у Београду.

Тако ће већ до краја месеца или у септембру успети да побегне Џон Болтон, Трампов саветник за националну безбедност, а ког може да стоји иза предлога о разграничењу (подели) Косова, а његов долазак највише зависи од спремности Приштине да укине таксе на робу из централне Србије.

Руски одговор на то представља премијера Дмитрија Медведева у октобру, што није под знаком питања.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић изнео је за медије списак да је посета Медведева очекивана, као што ће и поруке које ће бити постављене, али да је потпуно нов и важан моменат евентуалног долазака Болтона у Београду:

– И до два питања: учвршћивање српско-америчких односа и питања Косова и Метохије –

ОБЕ СТРАНЕ АКТИВИРАЈУ ПОЛИТИЧКЕ ЏОКЕРЕ У СРБИЈИ

У овој геополитичкој завршници, у којој Србија треба да остане читала и на ногама, прво је активирана политичка актера која је отворена игра за једну, односно другу страну. И без помињања имена грађанина Србије јасно је, ако прате изјаве српских политичких политичара, да постоје изразито проруске и проамеричке политичке странке, удружења и организације и да је њихов рат такође увелико у току.

ПРАТЕ ВУЧИЋЕВЕ САРАДНИКЕ И ПОРОДИЦУ ДА БИ ГА УЦЕНИЛИ

Српски обавештавају да су се појавили у активностима страних обавештајних служби, како се исто тако и запада, који су у раду превасходно фокусирали шта ће урадити председник Александар Вучић и чланови његове породице, али и његови најближи сарадници. Суштина вашег покушаја покушала је да прибави било какав материјал како би га искористили ако је поступак био преблизу другог, супротног страна.

Бившег обавештеника ДБ Божидар Спасић потврдио је да је циљ да се ископа било шта што би Вучића могло да држи у шаци.

– Председник Вучић је тренутно највише нападача, али је заправо тај нападачки нападач или координирана споља – поручио је даље.

О овоме је отворени говор и председник Вучић.

– Имам сазнања да припадници појединих страних служби фотографишу мог старијег сина на свом радном месту – открио је Вучић.

Не мирује ни дубока држава

Док се за превласт у Србији боре званични Вашингтон и Москва, не мирују ни експоненти такозване америчке дубоке државе, који су доскора имали пресудан утицај на сва збивања у САД и однос те државе према остатку планете.

Не прође дан, а да се не огласи неко из тог круга и пошаље ка Београду неку отровну стрелицу. Пре два дана то је учинио Дејмон Вилсон, челник Атлантског савета, док се јуче огласио Едвард Џозеф, професор Универзитета „Џон Хопкинс“.

Извор: srbijadanas.com