Србија

ОД 1. ЈАНУАРА КАЗНА ЈЕ 4.000 ДИНАРА! Ово су нове казне које чекају возаче! Лоше им се пише!

Од 1. јануара 2020. све регистарске таблице старије од девет година морају да се замене новим, што захтева и нову саобраћајну дозволу и регистрациону налепницу, за коју је додуше предложено укидање.

Обавезна замена регистарских таблица старих девет година нови је трошак возачима у Србији који стиже на наплату од следеће године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, према Правилнику о регистрацији моторних и прикључних возила, сви возачи који су узели регистарске таблице пре 2011. године, од 1. јануара 2020. године на свог четвороточкаша морају ставити нове таблице, а што ће сваког од њих коштати око 4.000 динара.

С обзиром на то да је у Србији лане било око два милиона регистрованих возила, то значи да ће трошак замене таблица, које су раније важиле неограничено, односно до замене саобраћајне дозволе, износити 7,88 милијарди динара.

Разлог за ограничавање важења таблица је, према многима, прилично проблематичан. Према првобитном правилнику, њихов је рок трајања био седам година, колико важи гаранција за заштитну фолију којом су пресвучене, иако су урађене по најсавременијој технологији Завода за израду новчаница и кованог новца.

Продужетак овог рока трајања таблица за две године омогућен је изменама и допунама Правилника 2017, због чега овај трошак долази на наплату следеће године

Професор Саобраћајног факултета Милан Вујанић сматра да нема потребе да се таблице мењају на девет година.

– Раније смо имали таблице са неограниченом дужином важења. Ипак, то је промењено јер сада све таблице морају изгледати исто, бити истих димензија, боје и слично.

Такође, не прихватам да су слова попут ч, ш, ђ, ћ разлог за промену, јер како стоје у првом делу таблице, могу и у последњем. Како су продужили рок важења таблица са седам на девет година, тако могу и на једанаест, а и више. Ко возачима може да гарантује да су тек произведене, а не да су стајале годинама у магацину – каже Вујанић.

Ово је још једна заврзлама која ће власницима возила избити паре из џепа, а уследиће само пола године откако је возачима наметнуто правило да при првој регистрацији неће моћи да региструју возило ако не може да се очита број мотора и шасије.

Невоље с регистрацијом имали су и возачи који су на регистарским таблицама имали слова ч, ш, ђ, ћ, ж, w и y јер је, због многобројних проблема са таблицама која садрже слова са дијакритичким знацима, у јулу 2017. донета одлука да се она избаце из употребе.

Ипак, накнадно је возачима омогућено да користе таблице са тим словима до истека регистрације возила и да их тада замене.

 

Извор: Zastitnikpotrosaca.rs/ Ало.рс