Здравље

ОПАКА БОЛЕСТ је СТИГЛА У СРБИЈУ: Лек НЕ ПОСТОЈИ, вирус је ИЗУЗЕТНО ОТПОРАН!

Афричка куга, болест која није опасна по људе, али прави огромну штету можда је већ у Србији.
У Министарству пољопривреде упозоравају да је реч о болести која не може да се предвиди, зато је потребно пријавити најмању сумњу инспекторима који су даноноћно на терену. Извоз нам није угрожен, а фармерима ће бити надокнађена штета.

Свако ко буде желео да извози струју из региона, мораће преко Црне Горе!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док се чекају резултати из Мадрида, односно папир који ће потврдити да ли је у Србију стигла афричка куга, фармери би требало добро да прегледају своје оборе.

Ова опака болест је као и све пошасти тихи, непредвидиви убица, зато би требало пре свега радити на превентиви. Опасност по људе не постоји, али економска штета може бити велика, јер ако је у крду заражена макар једна јединка, то подразумева уклањање и осталих.

ШТА НАМ СЕ ЗАПРАВО ДЕШАВА?

Србија је тренутно под сумњом Светске организације за здравље животиња да се у једном региону појавила афричка куга свиња. Лабораторијски налази, који би сваког тренутка требало да пристигну из Мадрида, потврдиће да ли су угинуле и еутаназиране свиње из околине Младеновца, биле заражене. У међувремену, није пристигла ниједна нова пријава потенцијалног жаришта, засад.

Наша држава је више од две године, одолевала налету овог вируса, јер је он присутан у Мађарској, Румунији и Бугарској. Из ових држава био је и забрањен увоз свињског меса и прерађевине. А инспектори су стално на терену, Међутим, и најмања сумња је аларм за акцију.

– Наши инспектори су на терену већ две године, сада је само једна свиња била сумњива, и одмах смо од те једне хитно реаговали, послали резултате у Мадрид где је и светски центар за контролу, и превентивно извршили еутанзију у том и околним домаћинствима – речено је за медије у Министарству пољопривреде.

Како објашњавају у Министарству највећи проблем код афричке куге је непредвидивост. Истичу да су симптоми идентични готово код десетак болести.

Такозвана перакутна форма је најтежи облик заразе и најкраћи, свиње ни не стигну да испоље симптоме, само угину. Симптоми су висока телесна температура, губитак апетита, дрхтавица, поремећај у дисању, кашљање, малаксалост и умор. Екстремитети добију плаво-љубичасту боју а на површини коже јавља се крварење.

Смењују се фазе дијареје и затвора а измет генерално може садржати и крв због крварења унутрашњих органа. Код крмача које су трудне, доћи ће до спонтаних побачаја. После само неколико дана, наступа смрт.

Да ли можете да приуштите себи нову кућу? Размотрите ових СЕДАМ ФАКТОРА и отклоните све дилеме

У блажој варијанти, симптоми могу бити идентични као код упале плућа, али су присутни оток зглобова, губитак тежине као и појава пликова. Без обзира на тежину инфекције, проценат угинућа је 100%. Иако по симптомима слична класичној куги свиња која је присутна у Србији, за Афричку кугу свиња не постоји ни лек ни вакцина.

Управо због непостајања могућности вакцине, еутанзија се врши на прву сумњу, кажу нам у Министарству.

ПРОЦЕДУРА – ШТА КАД СЕ УТВРДИ БОЛЕСТ

Процедура заправо почиње и пре тога. Као што се напомиње, иако још није потврђено да ли је реч о класичној куги, афричкој, или некој другој болести, и због непостојања ни лека нити вакцине, како се појаве први знакови сумње, тако држава регује, кажу у министарству.

Уништава се цео обор, али и суседни, и за то се пољопривредницима враћа накнада.

– Фармерима је исплаћено, по тржишној цени, за сваку свињу која је била предмет ове превентивне мере – преносе медији.

Уколико фармер сам примети неке неправилности, хитно треба да јави надлежнима који ће даље поступати по поступку. Министарство уједно и апелује на све наше фармере да пријаве било какву сумњу или недоумицу.

КАКО СЕ ПРЕНОСИ И ДА ЛИ ЈЕ ОПАСНА ПО ЉУДЕ

По људе афричка куга није опасна, али не погађа само свиње, и не преносе их само оне.

– Реч је о вирусу који може да се пренесе на милион начина. Не може да се предвиди, а жариште може да се јави било где. Ми смо се бранили до сада док је око нас свуда „горело“ – кажу у ресорном министарству.

Болест се шири преко телесних течности, пре свега, крви, урина, измета, излучевина из носа, и зноја. Свиње се могу заразити и ако дођу у додир са зараженом храном или водом, ако дођу у контакт са лешевима који су заражени, другим зараженим свињама или другим животињама који преносе вирус а то су глодари, инсекти па и људи. Вирус се такође шири преко контаминираних предмета, опреме, одеће, обуће, стајњака.

Затим, преносници вируса могу бити и птице, пошиљке, камиони…

Вирус који изазива Афричку кугу свиња је изузетно отпоран. Може преживети ниске температуре, па и целу зиму у лешу. Велики проблем су дивље свиње на чија кретања се не може утицати, а њихово кретање у дивљини је прекогранично. И за њих је Србија још почетком године увела превентивну меру.

КОЛИКО ТРЕНУТНО ГУБИМО, КО ИМА НАЈВЕЋУ ШТЕТУ И ИМАМО ЛИ ЗАЛИХА ЗА ИЗВОЗ

– Највећа штета је економска, односно штета по сама газдинства, али и њима ће држава уредно платити штету – истичу у Министарству.

Што се тиче забране регионалних држава о увозу меса и прерађевина из Србије, у Министарству подсећају да је у ситуацијама када је у суседним државама постојала сумња да се појавила ова болест и Србија раније њима уводила привремене мере забране увоза свињског меса.

Додају и да свакако није реч о великим количинама свињског меса у извозу.

А када је реч о постојећим залихама, у Министарству истичу да је месо безбедно и да је као такво прошло све процедуре, контроле и анализе и да би се раније негде показало у целом процесу да ли је све у реду.

КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ

Превентива. У Министарству апелују да је битно редовно спроводити све мере које је наложила Управа за ветерину Министарства пољопривреде.
Фармери би требало да раде на биосигурносним мерама, односно подигну их на виши ниво.

Уколико свиње храните помијама, пожељно је кувати их у води која је минимално температуре 80 степени целзијуса због тога што вирус ту температуру не може да преживи. Наравно, потребно је да топлота допре довољно дубоко у храну, тако да слободно можете кувати дуже и на вишим температурама.

Исти принцип важи и за воду за свиње, прокувати и оставити да се охлади.

Дезинфекција простора у коме свиње бораве и свих предмета са којима долазе у додир је неопходна, а у то улазе и одећа коју носите као и алат. За ту сврху се може користити етар, хлороформ, хлорно кречно млеко, жавелова вода (натријум хипохлорит), једињења јода и наравно натријум-хидроксид у двопроцентном раствору. Када се нанесу дезинфекциона средства, треба их оставити барем пола сата да делују.

Не пуштајте свиње да се слободно крећу. Ово је у случају присуства болести сигуран начин да се заразе.

Лек, нажалост, не постоји.

Извор: srbijadanas.com