Србија

Организоваћу Србе да гласају за Трампа!

Фото: Јутјуб

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић најавио је да ће организовати Србе који живе у САД да на председничким изборима у тој земљи гласају за Доналда Трампа.

Дачић је за „Српски телеграф“ рекао да ако будемо паметни, то ће нам створити бољу позицију у новој администрацији у Вашингтону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како лист пише, то ће бити само део снажне дипломатске офанзиве коју Србија од јесени покреће по питању Косова, пре свега у Америци.

План је да се додатно промовису истина о Косову и наши ставови о јузној покрајини, а стратегија деловања усмерена је у два правца, наводи Српски телеграф.

Како казу саговорници листа из врха власти, процењено је да је сада прави тренутак за деловање с обрзиром на то да су следеће године председнички избори у САД и да ће се по свему судећи водити битка за сваки глас.

„Србија је сада у много бољој позицији него сто је била ранијих година. Сада у Вашингтону постоји воља да се саслусају наси ставови. Међутим, то не знаци да ћемо се на на томе зауставити, већ ћемо интензивирати напоре да ојачамо насе позиције, да повећамо број проијатеља које имамо у Америци, да сто висе сенатора и конгресмена, људи на челним позицијама, буде уз нас“, истиче Дачић.

Према његовим речима, Америка улази у изборну годину и то је прилика коју морамо да искористимо.

„Конкретно, као министар спољних послова организоваћу да формализујемо подршку Трампу на следећим изборима. Срби у Америци ионако гласају за Трампа. Ако то урадимо паметно, ако објединимо те гласове, којих није мало, створићемо бољу позицију у новој администрацији. Својевремено су то урадили Албанци, објединили су гласове њихове дијаспоре, која листом гласа за једног кандидата.

Примера ради, Енгел који је њихов лобиста годинама има сталну базу сигурних албанских гласова и не треба да цуди сто здусно брани интересе Албанаца, јер су му ти гласови вазни за избор на функцију. Исту ствар морамо и ми да урадимо, да кренемо у офанзиву да на следећим изборима Срби помогну Трампу да се то јасно види, што ће дрзави и интересима за које се бори бити од знатне помоћи“, истиче Дачић.

У САД, инаце, живи око 650 000 Срба, наводи лист.

Други део плана је активна улога Србије у америчком конгресу преко шефа српског кокуса Стива Стајверса, конгресмена из Охаја, пошто он има одлицне везе и активан је у лобирању за српске интересе.

„Стив Стајверс је одличан за тај посао, бори се има пуно енергије и сјајне контакте међу републиканцима. Идеја је да организујемо ускоро слушање у Конгресу и да позовемо чак и конгресмена Елиота Енгела да чује и види тачне податке о томе колико је Срба убијено на КИМ, колико је зена силовано. До сада се чула само једна страна приче и зато морамо да будемо активнији“, рекао је за Српски телеграф један од оснивача Конгреса српско-америцког пријатељства и потпредседник скупстине Владимир Маринковић.

Извор: Б92