Србија

ОВАКВУ ХРАБРОСТ СРБИЈА СКОРО НИЈЕ ВИДЕЛА: Подофицир Војске Србије јуначки ускочио да ПОМОГНЕ када су остали побегли главом без обзира

Министар одбране Александар Вулин примио је данас припадника 25. батаљона Војне полиције Гарде Војске Србије млађег водника Славишу Стојановића и честитао му за храбро и хумано понашање које је Стојановић показао 30. јула ове године, када је учествовао у спасавању повређених путника из аутобуса на линији 78 у којем је експлодирао компресор за ваздух.

Млађи водник Стојановић кренуо је у Војномедицинску академију на лекарску контролу и у аутобус је ушао на станици код „Аутокоманде“. Како наводи, у аутобус је ушао „баш кроз та средња врата“ изнад којих је компресор за ваздух експлодирао неколико станица касније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Експлозија је била снажна и у том тренутку осетио сам делове поломљеног стакла по мојим рукама. У том метежу сви су кренули да искачу кроз прозор и морао сам да викнем возачу да отвори врата како не би било и више повређених путника. Испред себе сам угледао жену крваве главе и три жене које су пале преко ње и схватио сам да под хитно треба све да их извучем напоље – објашњава припадник Војне полиције и истиче да је мало ко од путника аутобуса остао прибран да би му помогао и да су у помоћ притрчали само радници оближње продавнице и девојке из апотеке испред које је се све то одвијало.

– Чим смо помогли жени којој је рука била поломљена видео сам да путница коју сам прву извео напоље, јер је била најтеже повређена, губи свест. Притрчао сам и наслонио њену повређену главу на моје ноге. Помагао сам јој да остане свесна, причао са њом и прскао је водом 15 до 20 минута док није дошла екипа Хитне помоћи. Након што сам се уверио да ће сви повређени путници бити збринути, отишао сам с места догађаја – казао је млађи водник Стојановић.

Млађи водник Стојановић у Војсци Србије ради 22 године. Скромно истиче да се понашање које је показао подразумева, јер су припадници војске обучени да их ниједна ситуација у животу не сме изненадити.

– Ми смо припадници војске, морамо увек да будемо спремни, да бранимо државу, да помажемо народу. То нам је један од задатака – нагласио је млађи водник Стојановић.

Током пријема, министар Вулин изјавио је да је Војска Србије поносна на своје припаднике и људе који су увек спремни да помогну свакоме коме је помоћ потребна.

– Кад год видите униформу, знате да сте сигурни, безбедни. Кад год видите војника у аутобусу, на аутобуској станици, у продавници, на улици, свакодневном животу, знате да је ту ваша држава, ваша војска и да у тренутку невоље имате на кога да се ослоните. Овај случај, такође, говори и о потреби да сви заједно морамо да се вратимо оним знањима која смо без разлога запустили, заборавили – истакао је министар Вулин и поручио да би бар кроз образовни систем цивилна заштита и војска морали обучити грађане како да укажу прву помоћ и знају да помогну онима који су у невољи.

Министар Вулин је истакао да је припадник Војске Србије показао колико је обучен и спреман, али што је још важније, показао је колико је хуман.

– Он је био једини у читавом аутобусу младих и здравих људи који је хтео да помогне онима којима је помоћ била потребна. Остали су једноставно окренули главе. Треба да будемо обучени, али више од свега морамо да будемо људи. Напустили смо вредности које су нас чиниле важнима, које су нас чиниле добрим људима. Војска Србије је увек ту за своје грађане и за све којима је помоћ потребна, а на свима нама је да учимо од примера наших војника и наше војске и да бар покушамо да будемо бољи људи – закључио је министар Вулин.

За храбро и хумано дело, министар Вулин је млађег водника Стојановића наградио седмодневним боравком с једним чланом породице у једном од објеката Министарства одбране и Војске Србије намењеним за одмор и рекреацију на Тари.

Заменик команданта 25. батаљона Војне полиције Гарде Војске Србије потпуковник Ненад Паповић поручује да млађи водник Славиша Стојановић представља прави пример какав војник треба да буде.

– Млађи водник Славиша Стојановић представља пример пожртвованости, професионалног односа и приступа свим својим задацима одговорно и у складу са оним што је прописано, а то је кодекс части припадника Војске Србије. Он, као припадник Гарде и Војне полиције, има врло високу мотивацију за све задатке које обавља и представља прави пример какав војник треба да буде – рекао је потпуковник Паповић.

Данашњем пријему присуствовали су и заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, начелник Управе војне полиције бригадни генерал Рајко Миловановић и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.

 

Извор: Ало.рс