Издвајамо

ОВО СУ ПОДМУКЛИ СИМПТОМИ РАКА! Одмах код лекара ако ИМАТЕ ОВАКВЕ ТЕГОБЕ!

Фото: Pixabay

Рак који почиње да се развија у цревима је врло подмукла болест која на самом почетку не даје готово никакве симптоме

Крв у столици први је јасан симптом рака дебелог црева, а други симптоми могу врло лако да се превиде. Ипак, ако приметите неке од следећих знакова одмах се јавите лекару:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Анемија

Анемија, недостатак гвожђа може да буде знак да негде губите крв. Ако је мушкарац анемичан то врло лако може да се повеже с раком дебелог црева јер мушкарци немају месечно крварење као жене.

Не можете да дођете до ваздуха

Још једна нуспојава унутрашњег крварења је недостатак ваздуха. Код губитка крви смањује се способност крви да преноси кисеоник, због чега осећате кратак дах.

Надутост и грчеви

Уколико неко време осећате надутост и грчеве то може да буде симпром рака дебелог црева. Ако осећате бол у десној страни стомака то може да буде знак касније фазе болести која се проширила на јетру.

Затвор

Повремени затвор не треба да вас брине, али ако постане озбиљно и дуготрајно, то би могло да значи рак дебелог црева.Посаветујте са са лекаром ако већ дуже време имате затвор.

Танка столица

Облик столице може да открије разлог за узбуну. Ако је ваша столица уска то може да указује на ограничење дебелог црева које је узроковано полипом. Стална ретка столица може да буде један од симптома рака дебелог црева.

Столица чудне боје

Тамна боја столице може да указује на то да у вашем измету има крви па је најбоље да се јавите лекару на преглед.

Опште препоруке су да људи који имају генетску предиспозицију за развијање рака дебелог црева, али и они који немају, од 35 године раде једном годишње анализу столице на окултно крварење, а по потреби и колоноскопију.

 

Извор: Телеграф/ Информер.рс