Србија

ПАНИКА У ПРИШТИНИ! Председнику Вучићу ће данас бити изложен ТАЈНИ АМЕРИЧКИ ПЛАН за Косово

Председник Србије Александар Вучић састаће се са америчким државним секретаром Мајком Помпеом у Њујорку, најављено је на сајту Стејт департмента.

Приштински медији пренели су да ће до овог сусрета доћи, и да ће тема бити Косово, али и да је могуће да ће Вучићу бити изложен план, због чега ће “Приштина морати да буде спремна за компромис”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић ће, како је најављено, са Помпеом разговарати на ручку који амерички државни секретар организује, а једна од главних тема биће ситуација на Косову и Метохији. Осим са Помпеом, наш председник ће имати још низ састанака у Њујорку.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је овај сусрет, уколико је у вези са америчким покушајем да се анимирају Албанци да се врате за сто, за нас добра вест.

– Овај сусрет ће имати смисла једино ако америчка страна изрази спремност да изврши притисак на Албанце. Нема сумње да је Америка доминантан фактор на Косову када је реч о утицају на Приштину и, ако овај позив председнику Вучићу наговештава њихову спремност да се озбиљније укључе у косовски преговарачки процес, тако што би коначно Албанце приволели разуму, онда би било резултата. Односно, требало би приморати Албанце да почну уистину да преговарају и да се држе онога што је договорено – мишљења је Анђелковић.

Саговорник не жели да прогнозира исход сусрета, јер је рано да се о томе говори.

– Ипак, верујем да Америка, ако је показала спремност да се ангажује, разуме да све може да има позитивне резултате, једино ако се у следећој фази изврши озбиљан притисак на Приштину – закључује Анђелковиц́.

Како је објављено на сајту америчког државног секретара – Помпео у Њујорк одлази на седницу УН посвећену дебати о изазовима за мир и безбедност на Блиском истоку, као и о америчкој подршци за мултилатерална решења.

Пре неколико дана шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да САД неће преузети вођење дијалога између Београда и Приштине, али да се труде да пронађу добитну комбинацију за компромис.

– Дијалог ће наставити да води ЕУ, али САД желе да пронађу компромисно решење за КиМ и да то искористе за своје предстојеће председничке изборе – рекао је Дачић.

Он није дао одговор на питање да ли САД подржавају поделу Косова, и напоменуо је да је два пута разговарао са саветником за националну безбедност САД Џоном Болтоном и да се они никада нису изјашњавали да ли ће да подрже поделу или имају неки други концепт.

Није тајна да део америчке администрације, поготово људи из најближег окружења председника Трампа, покушава да врати у игру разграничење, односно поделу територија, као могуће коначно решење за косовско питање.

За овакав расплет вишедеценијског конфликта и стављање тачке на косовску трауму посебно је заинтересован један од најближих сарадника првог човека САД, његов саветник за националну безбедност – Џон Болтон.

 

Извор: Ало.рс/ rs.sputniknews.com