Србија

ПИТАЛИ ВУЧИЋА ДА ЛИ ЋЕ БОСНА УЋИ У НАТО: Његов одговор је све само не очекиван! Поменуо наш улазак у ВОЈНИ САВЕЗ!

Председник Републике Србије Александар Вучић обилази радове на изградњи вијадукта „Чортановци“ на железничкој деоници Стара Пазова – Нови Сад, у оквиру изградње пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште.

– Честитам вам и поносан сам што све ово успели. Поносан сам на овај пројекат и на српске раднике. Ово ће да промени изглед Србије, ово ће променити све! – рекао је Вучић кад је стигао на градилиште.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он се осврнуо на проблеме у саобраћају и упозорио људе да возе пажљиво.

– Молим вас људи да не возите брзо јер смо овог лета платили огромну цену због брзе вожње. – изјавио је Вучић.

– Је л можемо да се попнемо горе? Не можемо?! Ма баш ме брига за обезбеђење, једино се бринем за новинаре. Ви немојте, ја морам да видим како то изгледа горе! – био је упоран председник.

Пар тренутака касније није одолео и стварно се попео на врх скеле!

Након обиласка уследила су питања новинара, а прво је гласило: Да ли ће Босна и Херцеговина ући у НАТО, како се прогнозира последњих дана.

– Србија се не меша у то. Ми нећемо ни у НАТО нити у неки други војни савез. Желимо да будемо слободни, сами бирамо своју будућност и не зависимо ни од кога. Који пут ће одабрати Босна и Херцеговина, то је њихова ствар – казао је Вучић.

Затим су уследила питања о скидању ознаке тајности са поверљивих докумената.

Вучић је одговорио:

– Скинуо сам ознаку тајности са поверљивих докумената у складу са законом и то само зарад истине. Јер неки који своју политику базирају на лажима, морају да се суоче са истином. Истина ће показати ко су стварни тирани у овој земљи. Не заборавите да је Ранка Панића убио режим Ђиласа, Јеремића и Обрадовића јер нам нису дозволили да шетамо. За разлику од њих, ми смо демократска власт и њима дозвољавамо да шетају куда год желе – изјавио је Александар Вучић.

Такође, додао је да је откривен идентитет особе која је пратила супругу брата Синише Малог.

– Биће то врло занимљиво. И његов идентитет и његово држављанство. Мислим да ће народ бити одушевљен. – Додао је Вучић.

Са председником Вучићем, радове обилазе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Руски амбасадор Боцан-Харченко каже да је велика част што Русија учествује у овом пројекту, и да су димензије пројекта „величанствене“.

„Величанствено градилиште које је и од европског значаја. И представници РЖД кажу да ће бити још више сарадње а то показује да имамо безброј могућности“, навео је он.

Вијадукт ће бити дуг 2,9 километра и носиће га 59 стубова, од којих ће највиши бити 28 метара. Поред вијадукта, граде се две тунелске цеви, свака са по једним колосеком, дужине од по 1,2 километра.

Радови на изградњи вијадукта и тунела „Чортановци“ почели су 11. августа 2017. године. Рок за завршетак радова је 52 месеца, а вредност посла је 337,6 милиона долара. Када цела пруга буде завршена, према најавама, од Београда до Новог Сада стизаће се за 35 минута.

Председник се интересовао и за пројекат изградње Јединственог диспечерског центра за управљање саобраћајем возова у Србији, који израђују руски и српски железницари.

Председник порајинске владе Игор Мировић рекао је у разговору са председником Србије, приликом обиласка радова на вијадукту Чортановци, да је у питању највећи пројекат овог типа у Војводини после изградње канала Дунав Тиса Дунав (ДТД), пре око 100 година.

Вучић је рекао да је веома задовољан како радови напредују и како ће пројекат изгледати када буде завршен и навео да ће се од центра Београда до центра Новог Сада стизати за 30 минута.

Председник је говорећи о томе колико ће ова пружна деоница растеретити саобраћај на путевима, указао и на трагичне билансе на српским путевима овог лета и замолио грађане да не возе брзо.

Иначе, како је рекао док је био премијер Србије разговарао је са премијером Хрватске да се овакав пројекат ради и према Хрватској али је то (Зоран) Милановић одбио након чега је разговарао са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

РЖД, извођач радова на реконструкцији пруге, напоменуо је председник, је реномирана фирма која има преко милион запослених.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић рекла је приликом обиласка да од времена Јосипа Броза Тита ова пруга није обнављана.

Вучић је обилазећи радове рекао и да ће се са Црном Гором разговарати о даљим пројектима на унапређењу железничке инфраструктуре, а поздрављајући се са радницима честитао им је на труду и залагању.

 

Извор: Ало.рс/ Тањуг