Србија

ПОЈАВИО СЕ СПЕЦИЈАЛНИ ДОКУМЕНТ! Дошао је до њега пре месец дана, све је записано на 30 страна, а отераће Харадинаја на робију!

Постоје нови докази против премијера у оставци привремених приштинских институција Рамуша Харадинаја за злочине за које му се није судило, изјавио је председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Дрецун је за „Политику“ изјавио и да су српске власти нашле начин да разговарају са тужиоцем у Хагу, иако је то део правосуђа непризнатог Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Комуникација са њима је остварена, јер је наш интерес да се дође до правде и да се процесуирају одговорни без обзира на то што је тај суд формиран у Приштини. Ми смо успоставили механизам да избегнемо било каква тумачења да преко сарадње са тужилаштвом признајемо самопроглашено Косово“, казао је Дрецун.

Он је додао да ће поступак у случају трговине органима пред Специјалним судом за злочине ОВК бити тежак, али да радна група којом руководи интензивно ради како би се тужилаштву доставио што чвршћи доказни материјал.

„Постоје актуелни сведоци и чињенице о којима се не може сада говорити. Код Карле дел Понте изговор због чега раније није покренут поступак за случај ’жута кућа‘ био је тај што нису нађена тела убијених. Међутим, у Хагу се Србима судило и за злочине када није било тела, тако да то не би требало да буде препрека“, објаснио је Дрецун за „Политику“.

Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију је истакао да је сада промењена клима и да се иде на утврђивање одговорности за злочине ОВК.

„Све ће зависити од тога да ли ће бити ваљаних доказа за оно о чему је говорио Дик Марти. Документација је уништена под изговором да немају места да је чувају. Не зна се тачно шта је нестало, а чиме располаже ново тужилаштво за сада се не открива“, рекао је Дрецун.

Аутор текстова новинске агенције Срна о сведочењима Албанаца који су учествовали у отмицама и злостављању Срба на КиМ и њиховом одвођењу у Албанију где су им вађени витални органи, о томе колико се зарађивало од продаје тих органа, као и о умешаности браће Харадинај у трговину органима, рекао је за „Политику“ да тек намерава да наведе имена убијених Срба, као и извештаје после њихове ексхумације.

Он је појаснио да је до поверљивих докумената чије је део објавила агенција Срна, а које је пренела агенција Танјуг, дошао пре око месец дана.

„Реч је о материјалу на око 30 страна. Сва њихова сведочења су прослеђена извесном Џонатану Сачу, према мојим сазнањима, представнику тужилаштва у Хагу“, рекао је новинар Срне, који је желео да остане анониман.

Извор: rs.sputniknews.com