Свет

ПОЗВАО ИХ У СОБУ ЈЕДНУ ПО ЈЕДНУ: Отац годинама силовао ћерке, а онда су Кристина (19), Ангелина (18) и Марија (17) смислиле бруталан план!

Истрага је показала да их је отац годинама физички, психички и сексуално злостављао. Оптужене су за убиство, али је њихов случај покренуо дебату у Русији, а више од 300.000 људи потписало је петицију тражећи њихово ослобађање.

Током вечери 27. јула 2018. године, Михаил Качатуријан који је имао 57 година, позвао је Кристину, Ангелину и Марију једну по једну у собу. Викао је на њих говорећи да нису добро очистиле стан и лица им попрскао бибер спрејем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кристина је имала 19 година, Ангелина 18, а Марија 17.

Исте вечери – када је заспао – ћерке су га напале ножем, чекићем и бибер спрејом. Нанеле су му смртоносне повреде по глави, врату и грудима.

Девојке су затим позвале полицију и ухапшене су на лицу места. На његовом телу пронађено је више од 30 убода ножем.

Истрага је открила дугу историју насиља у породици. Три године је Качатуријан редовно тукао ћерке, држао их заточене и сексуално их злостављао. Тортура коју су преживеле наведена је у оптужници коју је тужилаштво поднело против њих три.

За случај се убрзо прочуло широм Русије. Активисти за људска права наводе да сестре не треба третирати као криминалце, већ као жртве. Они кажу да девојке нису могле да траже помоћ и заштите се од насилног оца.

Међутим, у Русији не постоји закон о заштити жртава насиља у породици.

Руска полиција овакве случајеве углавном третира као „породично питање“, нудећи жртвама малу или никакву помоћ. Према законским изменама уведеним 2017. године, особи која претуче члана породице изриче се новчана казна или две недеље притвора, ако повреде нису толико озбиљне да жртва заврши у болници.

Мајка девојака је такође била Качатуријанова жртва. Годинама уназад обраћала се полицији тражећи помоћ. Полицију су звале и комшије које су га се плашиле. Нема доказа да је полиција реаговала на било који од ових позива.

Мајка је раније пријављивала насиље, али полиција није реаговала.

У време убиства, мајка ових девојака није живела са њима, а Качатуријан је ћеркама забранио да контактирају са њом. Премапроценама психијатара, девојке су живеле у изолацији и бориле су се са посттрауматским стресом.

Случај сестара тече споро. Оне више нису у притвору, али не могу да причају са новинарима, нити једна са другом.

Тужиоци инсистирају на томе да је убиство Качатуријана било убиство с предумишљајем. Они тврде да су сестре убиство испланирале наводећи да је он спавао, а да су девојке нож украле раније тог дана. Мотив је била освета, тврде они.

Уколико их прогласе кривим, сестрама прети казна од 20 година затвора. Ангелина је наводно користила чекић, Марија нож, а Кристина бибер спреј.

Међутим, адвокат одбране наводи да је убиство било чин самоодбране. У Русији је самоодбрана дефинисана и као одбрана од непосредног насиљу, али и одбрана од „непрекидног злочина“, као што су талачке ситуације у којима су жртве мучене.

Одбрана инсистира на томе да су сестре биле жртве „непрекидног злочина“ и да треба да буду ослобођене. Адвокати сестара надају се да ће случај бити одбачен јер је истрага потврдила да је Качатуријан злостављао ћерке од 2014. године.

Активисти за људска права, као и многи други у Русији, траже да се закони измене и да држава отвори сигурне куће, уведе мере забране приласка и организује курсева за управљање агресивним понашањем насилника.

Ипак, из неких конзервативнијих кругова у Русији говори се и против сестара Качатуријан. Из организације Мушка држава чији чланови наводе да су њихове основне вредности „патриотизам“ и „национализам“, организовали су кампању „Убице иза решетака“ инсистирајући да девојке не могу бити ослобођене.

Поред петиције коју су потписали многи који траже ослобађање сестара, у знак солидарности са њима организована су окупљања, позоришне представе и поетске вечери.

 

Извор: Ало.рс/ ББЦ