Србија

„ПРЕЛОМИТИ ПРЕКО КОЛЕНА“ Вашингтон прекинуо све сигнале ка Србији, МУКЛА ТИШИНА носи опасне последице!

Фото: Јутјуб

Србија је у последњих неколико дана суочена са „инфлацијом“ порука из Вашингтона у вези решавања питања Косова и Метохије, а дипломата Зоран Миливојевић оцењује да су оне мање-више истоветне и да је њихова суштина да то питање треба решити брзо и онако како одговара неким западним интересима.

„Малтене да “преломимо преко колена“ и да прихватимо став да је Косово независно. То је суштина“, рекао је Миливојевић за Тањуг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поводом најава о могућем доласку саветника председника САД, Џона Болтона, Миливојевић каже да Болтон не би дошао у Београд ако не би било извесно да има дијалога и решења, јер, како објашњава, он би дошао у време предизборне кампање, а Трампова администрација не би ризиковала неки неуспех пред изборе.

„Све је то део једног покушаја да се та тема наметне и да се изврши одређени притисак“, рекао је Миливојевић.

Он је приметио да се доста индикативно што се у тим порукама појављују и односи Србије и Русије, односно критички став везан за независну политику Србије и њену војну неутралност.

„Све то стављам у један мозаик и идентификујем као специфичну врсту притиска на Србију“, рекао је Миливојевић.

На питање које би притиске Србија још могла да очекује како би се решавање питања КиМ убрзало, Миливојевић каже да је један од њих да Србија прихвати дијалог са Приштином, а да се одрекне услова да се укину таксе, као и да у том дијалогу фигурира коначно решење које подразумева независност Косова.

„То су две врсте притисака који би сад могли да иду према Србији. У том смислу имамо претње да нема уласка у ЕУ, при чему то уопште није на дневном реду, а ту су и притисци везани за односе Србије са Русијом и Кином“, рекао је он.

Упитан зашто се јун идуће године помиње као рок за решавање питања КиМ, Миливојевић коментарише да би то одговарало Трамповој администрацији, јер би непосредно пред новембарске изборе у САД, могла да укњижи један позитиван поен, али под условом да се, како каже, то заиста деси.

Он је истакао да је Србија већ показала да политика коју води даје резулутате и да се показало да косовско питање није свршена ствар, и у случају доброг дела Европљана, али и у случају америчке администрације.

„Према томе, нема разлога да не настави ту политику, као и демаскирање о каквој се политичкој “елити“ у Приштини ради“, рекао је Миливојевић.

Као резултат српске политике навео је и најављено јавно слушање у америчком Конгресу преко српског кокуса на јесен, а у којем ће Србија представити стање на КиМ, као и злочине над Србима.

Миливојевић поручује да нема никаквог разлога да Србија одустане од своје независне политике, војне неутралности, од својих односа са Русијом, Кином и „половином човечанства“ које не прихвара независност Косова.

„На крају и да никако не одустане од оспоравања косовске државности, већ сада у Интерполу у октобру, али и генерално“, поручио је Миливојевић.

 

Извор: Ало.рс