Србија

Приштина наставља са лажима, Хоџај тврди: Ново Брдо је албанско, Срби фалсификују историју!

Хоџај је у објави на Фејсбуку написао да је „стара професија Срба фалсификовање историје“

Заменик премијера привремених приштинских институција у оставци Енвер Хоџај тврди да Срби, као и директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, поводом тврђаве Ново Брдо фалсификују историју.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хоџај је у објави на Фејсбуку написао да је „стара професија Срба фалсификовање историје“, пренела је Газета експрес.

Он је навео да Ђурић није поменуо да су у Новом Брду живели и Албанци, тврдећи да је Ново Брдо албанско, као што је и мултикултурално и да су тамо живели Албанци, Срби, Турци, Латини, Далматинци, Грци и Јевреји, преноси Косово онлајн.

Ђурић је раније данас у саопштењу рекао да тврђава Ново Брдо никад неће бити „косоварски“ историјски споменик, јер је то један од кључних српских историјских и археолошких локалитета.

Реагујући на истицање заставе самопроглашеног Косова на Новом Брду, Ђурић је навео да је сваки покушај да се тај споменик прикаже у другом светлу акт насилног брисања историје, срачунат с циљем да се додатно продуби међунационални јаз на КиМ.

На древној тврђави српског средњовековног града Ново Брдо као и на остацима православног саборног храма Светог Николе, где су, без дозволе Српске православне цркве, косовски римокатолици недавно служили мису, јуче су постављене косовске заставе које су јутрос биле уклоњене, да би, како је саопштио председник општине Ново Брдо Светислав Ивановић вечерас опет биле враћене.

И епархија рашко-призренска оштро је данас протестовала због недавног неовлашћеног служења римокатоличке мисе на темељима храма Св. Николе и постављања политичких обележја тзв. Косова на српске средњовековне културно-историјшке и верске споменике у новобрдској специјалној заштићеној зони.

Извор: Телеграф