Србија

ПРИШТИНА У ШОКУ ПОСЛЕ САСТАНКА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ПОМПЕА: Албанци у паници, плаши их договор Трампа и Вучића!

Приштински политичари растрчали су се на све стране по Америци како би сазнали коју је поруку амерички председник Доналд Трамп упутио Александру Вучићу. Страхове Албанаца подгрејао је изненадни сусрет српског председника и америчког државног секретара Мајка Помпеа, који је на састанку у четири ока Вучићу изложио ставове шефа Беле куће.

ЛОБИСТИ НА НОГАМА

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Хитан сусрет, који није раније најављен, говори о томе да је Београд добио зелено светло од Вашингтона. Из порука и изјава које су уследиле после радног ручка мало тога можемо да закључимо. Чињеница је и да је сусрет Помпеа и Вучића трајао много дуже него што је било предвиђено. Када се све то узме у обзир, очигледно је да је Вучић добио подршку Трампа и да смо сада ми у проблему – наводе из Приштине.

Албанци су се, пре свих они који живе и раде у Америци, већ дали у потрагу за неком инсајдерском информацијом која би им помогла да открију шта Србија добија од Трампа.

– Вљоре Читаку, која представља Косово у УН, која има одличне контакте са конгресменима, држи на вези све албанске лобисте, већ данима истражује, али безуспешно. На вези смо са свим утицајним људима и бизнисменима који су нам помогли да добијемо независност. Међутим, још увек немамо тачну информацију о конкретном договору са састанка Помпео-Вучић – наводи се – Приштина је за овај састанак сазнала 24 сата пре него што се десио.

Да Америка преузима главну улогу у решавању косовског чвора, као и да је спремна да прихвати корекцију граница, уверен је бивши британски дипломата Тимоти Лес. Према његовом мишљењу, полазна тачка Вашингтона биће прихватање идеје Србије о подели.

– Када Вучић и Тачи ставе идеју поделе на сто, у замену за узајамно признање, САД би биле спремне да раде на томе – сматра Тимоти Лес и додаје да се до тог решења неће брзо доћи.

Истиче да су САД, које сада имају неутралнији приступ према овом проблему од претходне администрације, нестрпљиве да „заврше посао“ у Србији и на КиМ како би се посветили другим стварима, што би могла да буде Босна.

Функционер СНС и градски челник Горан Весић каже да су се Албанци са КиМ последњих деценија научили да је комуникација са САД њихово искључиво право и да Србија нема никакав контакт са најмоћнијом земљом света.

– За то је Србија крива јер ништа није ни покушавала да промени нити да направи своју комуникацију са САД. Отуда многи наши проблеми. Са доласком Вучића све се променило јер Србија сада разговара са свима, са онима који подржавају самопроглашену независност, као и са онима који је не подржавају, лобира за своје интересе и бори се. Вучић је направио велики помак када је међународна заједница у питању јер сада сви признају, без обзира на став о Приштини, да без уважавања српских интереса и договора са Србијом нема трајног и коначног решења – поручује Весић.

Спољнополитички аналитичар Јакша Шчекић додаје да српска јавност није довољно схватила важност овог састанка.

ОПЕРАТИВНИ ПЛАН

– Кад вам амерички државни секретар упути позив за хитан састанак, и то онда траје два сата, поред свих спољнополитичких проблема које Америка има, онда је то толико важно! Приштински је проблем што они не могу да схвате да су позиције мало другачије и нек се бакћу са тим, ми треба да гледамо себе. Вучић је рекао да је добро ако и за два инча промени амерички поглед на ситуацију и ја се слажем да је то велики успех – оцењује Шчекић.

Према његовим речима, логично је што се, после Помпеа, Вучић срео са Метјуом Палмером.

– Јер Палмер је оперативац. Помпео је поставио оквир, а сад то Палмер треба оперативно да изведе. Мислим да су Американци схватили да је подела прихватљиво решење и да је реалан план да Срби добију север Косова плус да се гарантује безбедност Србима јужно од Ибра и да манастири добију екстериторијалност – закључује Шчекић и додаје да је циљ Вашингтона да изгура руски утицај са Балкана.

 

Извор: Српски Телеграф/ Srbijadanas.com