Србија

Приштински шпијуни хтели да спрече састанак Вучића и Помпеа! Америка им окреће леђа: Председник сасуо СВУ ИСТИНУ!

Изненадни састанак председника Србије Александра Вучића и другог човека Сједињених Држава Мајка Помпеа узнемирио је званичнике у Приштини, који су о сусрету обавештени дан пре него што је до њега дошло.

Како каже извор из дипломатских кругова, састанак је чуван у најстрожој тајности и представља потпуно нови моменат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сва заседанаја Генералне скупштине Уједињених нација се користе да би се на маргинама сусретали званичници и решавали отворена питања. До сада је била пракса да се албански званичници и дипломате срећу са људима из америчке администрације, која је и покровитељ (тзв.) косовске државности, али се то сада променило – наводи саговорник.

Хашима Тачија и Беџета Пацолија на тим састанцима сада је заменио председник Србије, а све можда не би било толико горко за Приштину да није чувано у тајности. Дипломате из Приштине, на челу да Вљором Читаку, амбасадорком, зову своје контакте и покушавају да одгонетну ко је и како уговорио састанак председника Србије и другог човека Америке. Иначе, како саговорници кажу, састанак Вучића и Помпеа био је пријатељски, али веома тежак.

Мајк Помпео је од Вучића први пут чуо за неке ствари кроз које Срби на северу пролазе – наводи саговорник.

Иначе, Вучић се након састанка са америчким државним секретаром јуче у одвојеним састанцима срео са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером и извршним потпредседником Атлантског савета Дејмоном Вилсоном.

– Дуг, озбиљан и одговоран разговор са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером о односима између Београда и Приштине, као и о свеукупним српско-америчким односима – написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Косово је било доминантна тема разговора и са Вилсоном.

– Заштита интереса српског народа на Косову и Метохији и очување виталних националних и државних интереса Србије били су суштина мог залагања у разговору са господином Вилсоном – навео је Вучић.

Иначе, Вашингтону се жури, Трампови људи инсистирају на што скоријем повратку за преговарачки сто Београда и Приштине да би се до решења за косовски проблем дошло током следеће године. Иако је Помпео обећао да ће САД учинити све да притисну Приштину да повуче таксе које је увела на робу из Србије у новембру прошле године, питање је могу ли разговори бити настављени одмах због политичког вакуума до ког је дошло после оставка Рамуша Харадинаја након што је у Хаг позван као оптужени.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је јуче у Београду разговарао са америчким амбасадором Кајлом Скотом, оценио је да је састанак председника Вучића и Мајка Помпеа показао да је Вашингтон променио приступ у решавању косовског питања и да се САД залажу за компромисно решења које би имало у виду и интересе Србије. Дачић је истакао да Вашингтон заступа „наше позиције да косовско питање није решено“.

То је велика ствар и велика промена у односу на досадашње тврдње које су долазиле од некадашње америчке администрације – истакао је Дачић.

Он је подсетио да ипак постоје и неки други гласови у „дубокој држави“, Конгресу и Стејт департменту, који заступају „политику ауто-пилота, ону вођену пре 20 и 30 година“.

– Не треба мислити да су САД промениле став о независности Косова, али је сада постоји велика разлика између Трампове администрације и људи који чине његов најужи круг: саветник за националну безбедност Џон Болтон, државни секретар Помпео, потпредседник Мајк Пенс и он сам, који сматрају да је неопходно да се даље преговора и да се тражи компромис – рекао је Дачић.

Извор: srbijadanas.com