Свет

Размена територија и признање треба да буду на столу: Порука из америчког Савета за спољне послове!

Ако припајање севера Косова пружа српској влади и народу осећање да су ‘сачували образ’ у довољној мери да би признали независност Косова – онда сматрам да се то мора учинити јер је то корак напред ка дуготрајној стабилности и миру на Балканском полуострву – истакао је Капчан.

Размена територија између Србије и тзв. Косова треба да буде на преговарачком столу, а на крају тог процеса Београд би морао да призна Приштину, изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) члан америчког Савета за спољне послове и професор Џорџтаун Универзитета Чарлс Капчан (Цхарлес Купцхан).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не мислим да је то политички или морално непријатније од одвајања Косова од Србије, што је такође било прекрајање граница дуж етничких линија. Веома је тешко за Косово да крене напред и функционише као демократска земља када један његов део не жели да припада тој држави – сматра Капчан.

Додаје да би на крају тог процеса Србија морала да призна тзв.Косово.

– Србија треба да се отргне прошлости и склоности ка историјским жалопојкама. Због тога сматрам да размена територија треба да буде на преговарачком столу. Ако припајање севера Косова пружа српској влади и народу осећање да су ‘сачували образ’ у довољној мери да би признали независност Косова – онда сматрам да се то мора учинити јер је то корак напред ка дуготрајној стабилности и миру на Балканском полуострву – истакао је Капчан.

Он сматра да је у неким тренуцима током разговора Вучића (Александар, председник Србије) и Тачија (Хашим, председник тзв. Косова) било је знакова напретка, пре свега о размени територија тако што би се део северног Косова припојио Србији у замену за део Прешевеске долине.

Међутим, додаје, та идеја је потиснута делимично због противљења премијера Харадинаја (Рамуш, премијер тзв. Косова у оставци), затим Немачке и других европских центара.

– Сада, у ситуацији када нема помака, односно ‘ветра у једра’, због реакције Србије на царине које је увело Косово – сматрам да размена територија треба да буде на столу. Наиме, ако може да отвори пут ка нормализацији односа Србије и Косова, упркос извесног ризика по регион због инсистирања других за прекрајањем граница по етничким линијама, онда овај предлог пружа у најмању руку једну опцију више за излазак из ћорсокака – каже он.

Капчан не мисли да је то политички или морално непријатније него што је одвајање Косова од Србије, што је, такође, било прекрајање граница дуж етничких линија.

– Наравно, то би изискивало пристанак грађана Србије и Косова, а то није извесно, пре свега са косовске стране. Међутим, ЕУ и САД треба да наставе да инсистирају на наставку преговора Београда и Приштине, јер је нормализација односа нужна, а Косово које је де фацто независно, треба да то постане и де јуре, да би се остварио дуготрајни мир на Балканском полуострву – рекао је Капчан.

Поновио је да позитиван ефекат нормализације односа између Србије и тзв. Косова налаже да се крене напред без обзира на могуће ризике које такво решење може да изазове у БиХ и можда у Македонији због тензија између Македонаца и Албанаца – као последица размене територија.

– У случају Косова и Србије, то толерисање одступања од стандардних норми допринело би већој стабилности – оценио је Капчан и додао да би у случају БиХ, отцепљење Републике Српске имало дестабилизирајући ефекат.

– Због тога међународна заједница треба одлучно да се супротстави тој опцији – указао је Капчан.

Наводећи да није сигуран да постоји јасан став америчке владе о размени територија и да се многи амерички дипломати противе том решењу, па је тешко рећи каква је званична америчка политика о овом питању, али да ако се укину царине и почне дијалог, САД би се могло директније укључити у настојању да се постигне споразум.

– Дакле, скептичан сам да ће се Трампов тим директније ангажовати и преузети водећу улогу око овог питања јер га не доживљава као приоритет. То значи да је лопта и даље у европском дворишту – закључио је Капчан.

Извор: Телеграф