Србија

ШАМАР ХАРАДИНАЈУ! Истина о Косову мора да се чује! Америка губи стрпљење! Да ли је ово крај албанског терора на југу Србије?

Сада је најважније да Приштина што пре добије нову владу и да та влада учини све што је потребно да се настави дијалог (с Београдом), укључујући и укидање такси на робу из Србије и БиХ, изјавио је заменик помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Метју Палмер.

„Надамо се да то може да се реши убрзо“, рекао је Палмер у интервјуу за Глас Америке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о наставку преговора Београда и Приштине, он је казао да нико неће бити приморан да ради нешто што не може да уради, али да би САД волеле де се преговори „одвијају у доброј вери и да иду ка договору који води међусобном признавању Србије и Косова и отвара пут ка Европи“.

Истичући да „САД неће диктирати домет преговора“, амерички дипломата је изразио наду да ће „Београд и Приштина моћи да поново пронађу пут до преговарачког стола и да онда пронађу обострано прихватљиво решење чији ће резултат бити пуна нормализација односа“.

„Договор који се постигне мора бити свеобухватан, мора имати политичку, безбедносну, економску, трговинску, културну компоненту, део који се односи за заштиту имовине СПЦ на Косову. Дакле, мислим да је фокурисање искључиво на мапе и територију далеко од онога што би требало да подразумева свеобухватна нормализација. Шта је нормализација – могу да дефинишу само учесници у преговорима, а за то је потребно да се врате за сто“, каже Палмер.

 

Извор: Тањуг