Србија

СИТУАЦИЈА ПРЕТИ ДА ЕСКАЛИРА! Хаос са мазутом почео пре 3 дана, у рекама виђене ОГРОМНЕ МРЉЕ, страхује се од најгорег!

Мазут који се излио у реку Моравицу у Ивањици сада прети да загади сва места која се налазе на њеном току, али и и Западну Мораву коју Моравица твори заједно са Ђетињом.

Овај еколошки инцидент почео је још пре 3 дана, најпре се није знало ко то испушта велике количине мазута у речицу кроз отвор канализације, а онда је стигла незванична информација да је дошло до пуцања цистерне за мазут Завода за рехабилитацију Ивањица, која има капацитет од 75 тона. У Ивањици је јуче проглашена ванредна ситуација!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После Ивањице следећи град на удару загађења је Ариље, а потом и део Пожеге, на чијој се територији спајају Ђетиња и Моравица од којих настаје Западна Морава.

Први већи град на току Западне Мораве је Чачак и његови становници већ стрепе, посебно ако се узме у обзир да је купање на Западној Морави веома популарно. Мрље су већ примећене узводно од Чачка, у Овчар бањи.

На удару би могло да буде и Краљево, као и сва успутна места, а загађена вода не би смела да се користи за купање и наводњавање башта.

Сектор за ванредне ситуације и Србијаводе притекли су у помоћ општини Ивањица како би што брже санирали проблем са нафтном мрљом. Како преноси портал Инфолига, три цистерне из Уба, сат иза поноћи, стигле су у Завод за рехабилитацију и преточили око 70 тона залиха. Мазут ће бити транспортован у здравствене центре у Ужицу и Чачку као и у чачанску топлану.

Управа за воде поставила је на Моравици специјалну завесицу која би требало механички да спречи даље ширење загађења у овој реци, па тиме и у Западној Морави.

– Овом мером ће да се спречи даљи ток мазута и он ће се механичнки сакупљати – кажу за „Телеграф“ из Управе за воде.

Заменик председника општине Ивањица Момчило Митровић је након ноћашње акције казао да је спречено даље отицање мазута у реку и низводно током Моравице. Он је за портал „Инфо лига“ објаснио да је пронађен узрок инцидента.

– Лоцирали смо проблем и видели да је цистерна која у себи има око 75 тона мазута негде је попустила. Сада имамо три цистерне које истачу све количине мазута и реке, мада је мазут већ далеко отишао. Последица ће бити, јер мислим да је ово највећа еколошка катастрофа која је икада погодила Ивањицу. Реаговали смо колико смо брзо могли – рекао је Митровић.

Огласила се и инспекција.

– По пријави грађана, МУП-а и рибочувара изашли смо на терен и установили да се у Моравицу излила масна мрља од нафте. Лоцирали смо место одакле долази, а увидом у атмосферску канализацију констатовали да се излио мазут из цеви за грејање Завода за рехабилитацију – рекао је општински комунални инспектор Бранко Раичевић.

ЗАГАЂЕЊЕ ОПАСНО ЗА КУПАЧЕ И ПОЉОПРИВРЕДУ

И непосредно пре великог инцидента у Ивањици примећена је скрама у Чачку, а деца која су се тог дана купала у реци добила су осип.

Завод за јавно здравље евидентирао је 9. августа загађење и присуство масти и уља. Иако су забележене минималне вредности, због ниског водостаја нафтне мрље биле су видљиве голим оком, преноси Озон прес.

Вештачке масти, мазива, уља, нафтни деривати поприлично су опасно загађење у води.

– Медицина каже да то јесте опасност и да може да изазове иритираност коже и очију, да доведе до иритације дисајних органа. На дужи период ове материје изазивају код људи и већу опасност. Што се тиче самог околиша, долази до уништавања биљног и животињског света у реци. Оне не могу да се растворе и самим тим делују лоше на атсмосферу. Ако се вода користи за заливање то би свакако било проблематично – објаснила је за Озон прес бивша директорка Завода за јавно здравље др Ана Мишовић.

 

Извор: Ало.рс/ Телеграф