Србија

СКАНДАЛОЗНО: „ДОНЕЛИ ЈЕ МОДРУ ИЗМУЧЕНУ“ Мила (11) скинута са операционог стола! Хирург дао објашњење које их је оставило без текста!

Једанаестогодишња Мила Ј. из Смедерева „скинута“ је са операционог стола Института за ортопедско-хируршке болести „Бањица“ у Београду јер је анестезиолог одбио да ради, пошто му је прошло – радно време!

Ово тврде родитељи, наводећи и да је дете подвргнуто предмедикацији за операцију, а иако захват није урађен, провело је два сата на интензивној нези.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Милу су родитељи у болницу „Бањица“ довели 5. августа. За дан касније била је заказана операција колена, а на програму је била последња, у 18 часова.

– Иако има само 11 година, понела се храбро. Целог дана није јела ништа, није узела ни гутљај воде, а било је 38 степени. У шест по подне ме је позвала и рекла да је воде на операцију. Мој пут од Смедерева до Београда трајао је читаву вечност – прича мајка Јелена Велојић.

Када су родитељи стигли у болницу, доктора који је требало да оперише дете, затекли су у ходнику.

– Дугујем вам извињење, она није оперисана јер анестезиолог није хтела да остане да ради прековремено – биле су речи др Немање Славковића – тврди мајка.

Родитељи сведоче да им је доктор Славковић, иначе помоћник директора болнице „Бањица“, објаснио да је дошао у сукоб са лекаром анестезиологом јер није могао да је убеди да оперишу дете.

– Рекао је да нас разуме, јер је и сам отац, али да је анестезиолог била изричита, и да је рекла како, за „разлику од доктора који иде својим аутомобилом кући, она мора да иде јавним превозом“. Били смо шокирани – прича отац Радосав Јовић.

Кажу да су у неверици чак посумњали да се десило нешто лоше детету, јер није била у соби.

Тада су сазнали да је Мила на интензивној нези.

Дете које није оперисано, није уведено у анестезију је на интензивној нези? Зашто? Тражила сам објашњење, а доктор се позивао на процедуру – каже мајка.

Дете су медицинске сестре у собу довезле у пола десет увече. Родитељи сведоче да им је испричала да се „само делимично сећа операционог блока, да су је испитивали, али да није могла да говори, и да су јој два сата у сали прошла као два минута“.

– Кад су је донели, била је модра у лицу, измучена. Ми не знамо шта се два сата дешавало у операциној сали. У медицинској документацији апсолутно не пише ништа. Можда су је и увели у анестезију? Зашто су дете увели у салу, дали јој предмедикацију, ако немају анестезиолога? Шта је са дежурним анестезиологом? Због чега дете тог узраста стављају на програм тек увече – питања су на које нема одговор отац Радосав Јовић.

Иако су имали намеру да је одмах изведу, родитељи су послушали молбу лекара да дете преноћи у болници.

Упркос инсистирању, лекар родитељима није желео да саопшти име анестезиолога.

Дан касније, др Славковић ме је позвао телефоном и рекао да је анестезиолог на лекарском колегијуму рекла „да јој је тешко да ради са децом“. Само је требало да на време откажу захват, и све би било у реду – наводи девојчицин отац.

Родитељи најављују приговор надлежним институцијама, и посебно Здравственој инспекцији, од које ће тражити да утврди шта се заправо догодило у операционој сали болнице „Бањица“.

Операција пацијенткиње М. Ј. је одложена у 19 часова и 40 минута, 20 минута пре истека радног времена, јер је процењено да се планирана интервенција, укључујући и увод у анестезију и све неопходне радње након операције у које је укључено целокупно особље операционе сале, не могу обавити до краја радног времена, па чак ни уз разумно продужење, стоји, поред осталог, у исцрпном одговору са „Бањице“.

– У оптерећеном систему као што је наш, овакве ситуације се, нажалост, повремено дешавају, јер није могуће предвидети тачну сатницу сваке операције целодневног дванаесточасовног оперативног програма.

У термину који наводите, пацијенткиња је упућена са одељења у Операциони блок и прихваћена у простор за преоперативну припрему. Пацијенткињи јесте дата премедикација у склопу преоперативне припреме, али није уведена у општу, или било коју другу анестезију. Пацијенткиња није уведена у операциону салу, већ се све време налазила у простору за преоперативну припрему.

У болници кажу да је уобичајени протокол да пацијенти након премедикације, уколико је оперативни захват из било ког разлога одложен, одређено време проведу под надзором стручног и обученог особља Одељења интензивне терапије.
Отпусна листа која се помиње није дефинитивна, већ привремна, а издаје на захтев пацијента.

Надлежни подвлаче да здравље М. Ј., која није оперисана у планираном термину, ничим није угрожено, да природа болести ни по једном основу није изискивала хитно оперативно лечење, а њено оперативно лечење одложено је за 13. 8. 2019.

Институт за ортопедско-хируршке болести ‘Бањица’ једна је од најоптерећенијих хируршких установа у земљи, са више од 10.000 високоспецијализованих операција годишње. У оквиру наше установе раде најпознатији и најеминентнији стручњаци ортопедске хирургије, те, у складу са наведеним, број пацијената којима је свакодневно неопходна наша помоћ вишеструко надмашује капацитете нашег Операционог блока.

– Служба за контролу квалитета рада је добила налог да изврши унутрашњу контролу и испита све чињенице које су довеле до наведеног исхода. Уколико буде законске или моралне основе, спровешће се адекватне мере – наводе на Институту „Бањица“.“

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Новости/ Ало.рс