Православље

СЛАВИМО СВЕТОГ СТЕФАНА ЛЕТЊЕГ! Данас се обавезно чувајте ове непријатне појаве

Док неке породице прослављају овај дан као своју крсну славу, у другим крајевима се држе заветине и носе литије.

Помен архиђакону Стефану црква даје четири пута годишње, а на данашњи дан се слави Пренос моштију светог Стефана – Свети Стефан летњи или Стефан Ветровити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У нашем народу данашњи светац се назива Стефан Ветровити и поштује се да не би ветар одувао сено, сламу, а донео разне болести. Због тога веровање каже да се на данашњи дан треба чувати ветра.

У приморским крајевима још и данас се Свети Стефан сматра морнарском славом, јер се верује да управо овај светац даје бродовима довољно ветра за једра. Из истог разлога, данас славе и млинари у ветрењачама.

Док неке породице прослављају овај дан као своју крсну славу, у другим крајевима се држе заветине и носе литије. Данас славе или преслављају своју манастирску славу Хопово, Липовац, Бањска, Копорин, Лепенац, Сланци код Београда, манастир у Сомбору и други, као и бројне сеоске и градске цркве.

Ко је био Свети Стефан?

Свети Стефан је први од седморице ђакона (Стефан, Филип, Прохор, Никифор, Тимон, Пармен, Никола), служитеља, помагатеља, које су свети апостоли рукоположили, па се због тога и назива архиђакон Стефан – први међу ђаконима. Као проповедник у Јерусалиму изведен је из града и каменован до смрти, те се зато назива и Првомученик Стефан.

 

Извор: Ало.рс