Русија Свет

ШОЈГУ ШОКИРАО ЗАПАД: Русија поставља ракете по Европи, јер…

Русија неће распоређивати своје ракете нити кршити Споразум о ракетама средњег и кратког домета, ни у Европи ни у Азији, све док то не ураде Сједињене Америчке Државе

Русија неће распоређивати своје ракете нити кршити Споразум о ракетама средњег и кратког домета, ни у Европи ни у Азији, све док то не ураде Сједињене Америчке Државе, саопштио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

„Ако желе да се договоримо, треба да се договоримо. Ако нема такве жеље, у некој фази треба да престану са претварањем и да кажу да више не желе да се договарамо и да ће поставити своје ракете у Азији и у другим регионима. Ми, међутим, као и досад, остављамо отворена врата. Придржавамо се тога да, све док таквих система не буде у Европи — ми тамо нећемо ништа да радимо. И све док их не буде у азијско-пацифичком региону, ни тамо неће бити ни нас“, рекао је руски министар у интервјуу за телевизију „Русија 1“.

Средства за израду ракета која нису у складу са Споразумом о ракетама средњег и кратког домета су била планирана у америчком буџету годину дана пре него што је Вашингтон изашао из Споразума.

„Мени се чини да су они само тражили повод да изађу из споразума. Када су схватили да за то нема повода, рекли су: ’Не, хајде да кажемо да о тој ракети не знамо ништа, прекидамо преговоре и излазимо из споразума‘. У исто време, фактички за осам месеци, скоро за годину дана од доношења тог споразума, у буџету су се појавила средства за израду таквих ракета“, рекао је Шојгу.

Он је додао да Русија никад није одбијала дијалог са САД о споразуму о наоружању и да је показивала отвореност и транспарентност у својим акцијама.

 

Извор: Новости.рс