Србија

СПРЕМА НАМ СЕ ТЕШКА ЈЕСЕН?! Вучићу у Јутарњем програму новинарка поставила ПИТАЊЕ – Добила одговор какав није очекивала!

Специјални гост Јутарњег програма Прве телевизије је председник Србије Александар Вучић!

Вучић је на самом почетку готовања, на питање новинарке да ли ће у Београд доћи Џон Болтон, рекао кратко:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мислим да неће доћи.

Због избора на Косову и Метохији Вучић је нагласио да се због целокупне ситуације могућност дијалога одлаже. Додао је да све што Приштина покушава представља бесмислице јер никада нису имали државу.

Вучић је након тога рекао да нас чека тешка јесен по питању Косова и Метохије.

– Чека нас тешка јесен на КиМ. Прво због тога што не знате са ким да разговарате, а друго, зато што не схватају да таксе не могу да опстану. Проблем КиМ није форма, него садржај. Проблем лежи у томе шта се нуди и шта се договара са супротном страном, а не термини и рокови. Пустите ме за рок – изјавио је Вучић.

Вучић је, гостујући на ТВ Прва, рекао да су приштински политичари кренули да се утркују по питању такси али и по најглупљим питањима као што су документа.

– Јасно је да је српска страна преговарала да се путује уз личну карту, али наравно да имате право и да путујете и са пасошем. Онај ко има више, има право и на мање – објаснио је он.

Вучић је казао да су такве одлуке бесмислица људи који се понашају као мала деца, која немају државу, а покушавају да праве неку државу.

Председник Србије изјавио је да је интересантно како су за „1 од 5 милиона“ добри Харадинај и Тачи, а не ваљају „овде у Србији Вучићеви“, па ће тамо са еланом да изађу на изборе, а овде је, каже, ваљда мања демократија него у Приштини.

Вучић је за ТВ Прва на питање да ли очекује да се „подигне температура“ будући да на Косову иду избори, рекао да постоји неколико апсеката који су за нас тешки.

– То је живот обичних људи. Узаврела је атмосфера међу њима – они имају четири политичке партије и све имају око 20 одсто, а пета снага је Српска листа коју ће покушати да оборе и Албанци и део међународне заједнице – каже Вучић.

Али, како каже, народу на Косову сви они су добро познати и народ не можете да убедите да гласа против себе и својих интереса.

– Тако ће и да прођу. Очекујем убедљиву победу Српске листе у српским срединама – каже он, а на питање да ли ће и овога пута СЛ бити тас на ваги, каже да се то никада не може знати и да ће Албанци правити коалиције и једни против другох и против Срба.

Могући инциденти!

Александар Вучић казао је да не искључује могућност инцидената на Косову и Метохији, али да неће бити реализовања плана „б13“, о којем пишу медији, јер Србија неће дозволити погром или убијање Срба.

Поводом навода обавештајних служби да Тачијева терористичко криминалана група „б 13“ спрема крваву јесен и нападе на северни део Косовске Митровице и Зубин Поток, Вучић је на ТВ Прва рекао да он нема доказе за тако нешто.

„Ја немам доказе за тако несто, не искључујем могућност различих инцтидената, покушаја. Неће се то догодити, можда напад, али нећемо толерисати убијање српског живља и погром“, поручио је Вучић.

Он је поновио да је циљ косовских Албанаца да овладају простором северног дела КИМ и то им је стратешки циљ.

„Чека нас тешка јесен по питању КИМ“, упозорио је председник наводећи да се не зна ни са ким у Приштини, ни о чему може да се разговара, као и да нико не разуме да таксе не могу да опстану. Такође је навео да ће приштински избори довести атмосферу код њих до кулминације, што забрињава.

Истакао је и да има проблема са снабдевањем нашег зивља, као и безброј других проблема које треба свакодневно решавати.

“Неко мора да брине свакога дана. Очекују нас и тешки разговори са западним представницима, који желе решавање косовског проблема до јуна – навео је Вучић.

Економија

На питање да ли ће просечан човек осетити бољитак од инвестиционг плана од 10 милијарди, Вучић је изјавио:

– Ја мислим да људи већ данас осећају да се боље живи, и биће још боље.

Током разговора Вучић је најавио и повећање плата и пензија.

Вучић је нагласио да повећање плата неће бити мање од 10 посто, што је 1,2 плате више на годишњем нивоу. ебно ће се пажња посветити медицинским радницима да би се спречио њихов одлив.

– Што се тиче најсиромашнијих слојева минималац ћемо повећати са 16.000 на 30.000 динара – казао је председник.

 

Извор: Ало