loading...
Свет Србија

СРБИ НА НОГАМА! „АМЕРИКА НЕ МОЖЕ СРБИЈИ НИШТА!“ Сад знамо кад ће српска војска моћи да се сјури на Косово!

У јутарњем програму “Добро јутро Србијо“ проф. др Срђа Трифковић каже да је Џон Болтон врло бахат и самоуверен човек који је играо улогу заговорника врло агресивних и проактивних стратегија и да његови ставови поводом косовског питања у прошлости су једно, али пре свега је он човек америчке империје.

– Kао што су упућени у вашингтонску политичку сцену врло добро свесни, звезда Џона Болтона тренутно је на заласку. Он је унутар Трампове администрације вазда играо улогу заговорника врло агресивних и проактивних стратегија, пре свега у односу на Иран и у односу на Северну Kореју, а у суштини улога саветника за националну безбедност би требала да буде и традиционално је била да не буде заговорник већ јасно дефинисане политике, већ пре свега да буде човек који ће да координира разне импуте које долазе у Белу кућу, из Стејт департмента, из Пентагона. Тиме што је Болтон заговарао врло агресивне потезе и то што Трамп то није прихватао, јер је Трамп у својој сржи, рекао бих, неинтервенициониста. Болтон је својим маниром, један врло бахат и самоуверен човек, себи створио непријатеље унутар самог бирократског апарата – рекао је проф. Трифковић.

На наде Срба да би Болтон могао битно да утиче на промену косовског питања, Трифковић каже да је Болтон пре 11 година био против самопроглашеног Kосова, али да ипак он представља одлуке америчке империје.

– Болтон јесте пре 11 година био противан самопроглашености Kосова, али он је пре свега човек америчке империје. Kада је империја једном донела одлуку, та одлука стоји, била она добра или не. Да би косовско питање дошло на тапет Беле куће, било би потребно да за то постоји неки важан мотив. Није довољно велики интерес да би имали високи степен мотивације да га решавају на овај или онај начин – истиче Срђа и додаје.

На изјаву председника Вучића да не искључује могућност инцидената на Kосову и Метохији, и реализацију плана групе Б13 Трифковић каже да албанска страна није одустала да Србе истисне са простора KиМ.

– Де факто имамо инциденте на Kосову и Метохији нон стоп и не мора да постоји шифровани план, а да не видимо његову реализацију кроз месеце и године који су за нама. Другим речима, албанска страна има свеукупни стратешки план да на Kосову Срба не остане и да оно што остане више буде једна обеснажена икебана која ће макар формално подржавати причу о мултиетничности, а нема говора да су одустали од тога да Србе одатле истисну.

Албанској страни одговара да тихом ескалацијом, миц по миц, реализују своје националне циљеве. Нека нагла ескалација би могла да тргне Србију да одговори блокадом косовске „границе“ на својој страни, да одговори не пуштањем носилаца косовских пасоша итд. То би биле реципрочне мере или увођње стопостотне таксе, које би довеле до тога да албанска страна ретерира. Гарантујем, у тренутку када би се завеле таксе на транзитну робу која иде за Приштину, када би се ставила рампа за носиоце косовских, самопроглашених пасоша и када би се почело са заустављањем испоруке електричне енергије, да видимо да ли би успели преко Црне Горе и јадранске магистрале да успоставе пут ка Европи – тврди Срђа Трифковић и напомиње да Србија још увек има неодигране геоплотичке адуте!

Самоиницијативне потезе које албанска страна повлачи уз верификацију америчке стране, Срђа каже да се не би изненадио да су одлуке биле интерне, па уколико би било примедби да би могло да се рефера, али то се није десило.

– Способност Америке да лупа “пацке“ Србији је прилично ограничена. У овом тренутку не би постојао никакав консензус у оквиру Европске уније, под притиском из Вашингтона да се реагује на српске контрамере. Сигурно је да би Србија у таквој ситуацији имала подршку и низа чланица Европске уније, укључујући и Грчку која је под Ципрасом и левичарима изневерила Србију.

Уколико Албанци и повуку потезе самоиницијативно, рачунају да ће ретроактивно америчка страна те одлуке да верификује и то се де факто и догађа. Не верујем да им био потребан сигнал из Вашингтона да пробају са таксама већ чак се не бих изненадио да је унутар њихових интерних разговора пала одлука да се проба па уколико Американци озбиљно томе упуте примедбу онда може и да се реферира, али то се није десило. Нико не спомиње тему коју они спроводе без зазора, а која је стратешки гледано најважнија, а то је конституисање тзв. косовских оружаних снага – рекао је проф. Трифковић.

Говорећи о враћању српских оружаних снага на Kосову и Метохији, Срђа Трифковић каже да то може да се деси у случају да спољне околности доведу до закључка да у случају српске војне интервенције против самопроглашених власти на Kосову и Метохији неће бити стране интервенције.

 

Извор: Srbijadanas.com

loading...