Србија

СРБИЈА ОД КИНЕ КУПУЈЕ НАОРУЖАНЕ ЛЕТЕЋЕ ЗВЕРИ?! Испробани су на ратиштима широм света, а кад стигну „комшилуку“ заиста неће бити добро!

Фото: Јутјуб

Пре нешто мање од годину дана најављено је да Србија планира да од НР Кине купи шест наоружаних дронова, и тако се прикључи групи земаља које се могу похвалити поседовањем ове врсте савременог наоружања.

Додуше, они нису новина у свету, па су тако већ коришћени у појединим земљама и сукобима, попут оних у Либији, Египту, УЕА, Нигерији, Ираку… Мање више свуда су се показали као ефикасно оружје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Управо таквим би у скоријој будућности могла да буде опремљена и српска војска. Када ће се то тачно десити још није познато, али оно што се зна јесте да је ће од укупно шест ових летелица две бити са наоружањем.

Уколико се ова најава обистини, војска ће у свом поседу имати најпродаванију беспилотну летелицу „јилонг 2“, познату и под називима „винг лунг“ или „птеродактил 2″. Ова летелица је своју моћ већ увелико исказала на појединим ратним фронтовима и била више него успешна.

Да Србија намерава да из Кине набави ове беспилотне летелцие, потврдио је прошле године и српски председник Александар Вучић приликом посете Кини. Српска делегација тада је обишла две кинеске компаније АВИЦ и ЦАТИЦ које се, између осталог, баве и производњим беспилотних летелица.

“ Продаја њихових летелица расте, неки типови су јефтинији и лако доступни, а има и оних софистициранијих да их, у немогућности набавке сличних западних летелица, набављају богате државе Блиског истока. Илустрације ради, Саудијска Арабија има фабрику која ће, по лиценци, производити кинеске беспилотне летелице – каже за „Блиц“ уредник ваздуплоховног портала „Танго сиx“ Петар Војиновић.

Како каже, Кинези данас имају највише типова наоружаних летелица, и врло се озбиљно тиме баве. Илустрације ради, компанија „Ченгду еркрафт индустри груп“ (Chengdu Aircraft Industry Group), развила је „фамилију“ наоружаних летелица „јилонг“, односно „птеродактил“, познату и као „винг лонг“.

„За неке од ових летелица развијен је велики број убојитих средстава попут вођених бомби, бомби за уништавање живе силе, противоклопне ракете, вођене ракете… – прича Војиновић.

Он појашњава да су кинеске летелице претходних година имале значајно борбено искуство.

– Летелице „винг лонг“ је користио Египат у борби против исламиста на Синају, док УЕА користе разне врсте „винг лонга“ изнад Јемена и изнад Либије. Нигерија је током операције против исламистичке милитантне групе Боко Харам такође користиле ове летелице, а Ирак у сукобу са Исламском државом. Такође. Саудијска Арабија их је користила у рату против Хута у Јемену – прича Војиновић.

Наоружани дронови се сматрају „америчким чедом“ које је војска ове државе почела да користи за своје потребе у сукобима на Блиском истоку, у Ираку и Авганистану 2002. године да би касније, њихова примена била проширена и на друге земље.

Према проценама америчког Уреда за истраживачко новинарство, само за време два мандата Барака Обаме извршена су 563 удара од којих је већина била са смртоносним последицама, где је према проценама убијено између 384 и 807 особа у у Авганистану, Ираку, Јемену, Либији, Сирији, Сомалији и Пакистану.

И актуелном америчком председнику Доналду Трампу се употреба наоружаних дронова свидела јер је једном приликом за само 45 дана одобрио 36 удара дроновима. По неким другим проценама, само у Пакистану је од 2006. до данас ликвидирано око 2.000 људи које су Американци означили као терористе.

Беспилотним летелицама и дроновима се ових дана баве и светски медији, попут „Гардијана“, где се наводи да ће се „ваздушни рат интензивирати“.

Такође, наводи се да је прошле недеље ваздухопловним нападом беспилотном летелицом уништен украјински теретни авион у ваздушној бази у месту Мисурата (Либија). Украјинске власти су саопштиле су да је авион, који је стизао из Турске, превозио хуманитарну помоћ, док су на супротној страни биле тврдње да је реч о оружју.

Такође, „Гардијан“ наводи да стручњаци сматрају да су у нападу на Мурзук (Либија) 4. августа учествовали оружани беспилотни авиони кинеске производње који су вероватно летели из једног од ваздушних база које је УАЕ саградила у Либији. Суштина је да обе зараћана стране у овој земљи располажу беспилотним летелицама, с тим што су их једни набавили из УЕА, а други из Турске.

 

Извор: Ало.рс/Блиц.рс