Србија

Стиже нам ПЕТИ ТОПЛОТНИ УДАР! Неће пасти НИ КАП КИШЕ, трајаће ДУЖЕ – ево ТАЧНО ДО КАДА!

Фото: јутјуб

Настављају се велике врућине у Србији. Веома топло и сунчано време задржаће се у Србији све до 15. септембра, кажу метеоролози.

Пред нама је десет врелих дана са дневним температурама око чак 35 степени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током овог периода неће пасти ни кап кише, ако изузмемо ретке пљускове, и то искључиво на планинама.

А ни прве две недеље септембра не доносе расхлађење.

Топли талас

У Републичком хидрометеоролошком заводу наводе да је готово сигурно да ће крај августа обележити још један врели талас.

– Према тренутно расположивим индикаторима, можемо да тврдимо да ће у Србији до краја августа бити веома топло, стабилно и изузетно суво време. Киша се у наредних десет дана једино очекује у брдско-планинским пределима, и то у недељу.

Темепратуре ће се кретати од 30 до 35 степени, што значи да ће бити за пет до осам степени више у односу на просечне за ово доба године – објашњавају у РХМЗ-у.

Метеоролог „Wеатхер2Умбрелла“ Ђорђе Ђурић истиче да је наша земља тренутно под утицајем повишеног ваздушног притиска, који спречава да са Атлантика и западне Европе до нас продре хладно и кишовито време. Оваква ситуација сигурно се, како тврди, неће мењати до краја августа.

Пријатније ноћи

– Повишен ваздушни притисак онемогућава продор хладније ваздушне масе са Атлантика ка Србији, а са друге стране отворен је пут за струјање топлије ваздушне масе из Северне Африке ка нама.

И отуд нам пети тропски талас ове године!

Он ће се од претходна четири разликовати по томе што ће трајати дуже, али по висини температуре биће слабијег интезитета од ових ранијих.

Рецимо, претходна четири таласа у просеку су трајала по четири-пет дана, али током њих температуре су прелазиле 35 степени. Овај ће трајати десет дана, али ће се температуре током његовог трајања кретати од 30 до највише 35 степени.

Тако нас до краја августа очекује право летње време, чак са нешто вишим температурама у односу на просечне за ово доба године – објашњава Ђурић, уз опаску да ће ноћи бити „лакше“, с обзиром на то да се очекују ноћне температуре од 17 до 20 степени.

Метеоролог Недељко Тодоровић такође потврђује да је пред Србијом још један тропски талас, нешто мало дужи, али истиче да не би требало очекивати неку драстичнију промену времена бар до половине наредног месеца.

Засад је извесно да ћемо до краја августа имати стабилно и веома топло време. Међутим, према садашњим показатељима, ни у првој половини септембра не би требало очекивати драстичну промену времена, нити неко осетније захлађење.

Температура ће сигурно пасти, али тек за понеки степен, једино ће можда бити по који кишни дан, али остаје веома топло време – наглашава Тодоровић.

Извор: srbijadanas.com