Србија

СТИЖУ ЕВРОПСКИ ПОЛИТИЧАРИ С ПОСЕБНИМ ЗАДАТКОМ! СПЕЦИЈАЛЦИ ЗА БАЛКАН!

Како Курир сазнаје из дипломатских кругова, они ће у наредна два дана у Београду имати неформалне разговоре са „представницима свих релевантних политичких организација“.

Иза затворених врата

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Листа саговорника се још дорађује. Иако је ову посету најавио у понедељак председавајући Одбора Европског парламента (ЕП) за спољне послове Дејвид Мекалистер, док је боравио у Београду, ЕП је убрзао ствари и експресно послао људе који у европским круговима важе за специјалце за Балкан. По свему судећи, то ће бити разговори иза затворених врата. Осетљив задатак поверен је словачко-немачком тандему због одличног познавања овог подручја и политичких односа који га пресецају, али пре свега због успешно завршеног посла у Македонији 2015. и 2016. године – објашњава наш извор.

А тада су, такође, Кукан и Флекенштајн били кључни посредници између македонске власти и опозиције, а све то је резултирало Пржинским споразумом и парламентарним изборима у децембру 2016, на којима су учествовали сви актери. Само неколико година после тога десио се и историјски споразум између Македоније и Грчке о називу нашег суседа, који се често потеже као пример онога што би Београд и Приштина могли да постигну.

Председник Српског спољнополитичког круга Милисав Паић објашњава за Курир да је управо дијалог Београда и Приштине контекст у којем треба посматрати и ову мисију Кукана и Флекенштајна.

За Европску унију и Запад у целини важно је да евентуални договор прође кроз парламент и да у његовој ратификацији или верификацији не учествује само власт, него да постоји национални консензус у вези с тим питањем. ЕУ жели да, ако не у прихватању, оно бар у одлучивању, буду заступљени представници свих важнијих партија и политичких покрета јер би то дало трајни легитимитет таквом договору – оцењује овај бивши дипломата, уз опаску да је Кукан одраније уплетен у ова наша дешавања – од Босне и Херцеговине, преко Косова, до независности Црне Горе.

Све ће саслушати

МЕКАЛИСТЕР НАЈАВИО ДВОЈАЦ

Најављујући долазак овог неформалног двојца ЕУ, Мекалистер је рекао да ће они да саслушају све о актуелној ситуацији у Србији, те да понуде своје искуство у решавању политичких криза на западном Балкану:

Реч је о двојици одличних познавалаца ваше земље и региона. Састаће се са представницима свих партија, а циљ посете је да прво све саслушају и виде да ли постоји жеља свих страна да прихвате помоћ ЕП и ЕУ у преношењу своје праксе.

Ко су Кукан и Флекенштајн

ДОБРИ ПОЗНАВАОЦИ БАЛКАНА

Кукан се пензионисао после десет година рада у ЕП, а Флекенштајн није успео да се избори за нови мандат у мају ове године. Ипак, њих двојица су због везаности за регион одабрани за овај задатак док се не формира делегација за односе са Србијом ЕП и изаберу нови известиоци.

Док је био у ЕП, Кукан је председавао радном групом за западни Балкан, био је чест гост Београда, с обзиром на то да је лично је предводио делегацију ЕП за Србију.

Флакенштајн је био виђен за известиоца за Србију, али је та дужност додељена Мекалистеру, док је он постављен за известиоца за Албанију.

Осим учешћа у решавању политичке кризе у Македонији, Флакенштајн је са Мекалистером успешно посредовао крај блокаде парламента и нове изборе у Албанији 2017, а тамо је радио и на реформи устава и правосуђа.

Извор: Курир