Србија

СТРАШНА ПРОГНОЗА ЗА ЈЕСЕН! На Балкану ће бити ПОПЛАВЕ, у један месец ће бити најгори! Србији се спрема сценарио од пре три године!

Америчка компанија која се бави временским прогнозама „Акуведер“ објавила је сезонску прогнозу за Европу за јесен 2019. године, према којој се предвиђа да ће повремене олује које су се јављале у Италији и Балкану да се наставе и током јесени, с јаким кишама које могу да узрокују поплаве и клизишта.

Како јесен буде одмицала, смањиваће се ризик од јаких грмљавина, али опасност јаких и обилних пљускова ће се наставити. Наводи се да ће их највише бити у октобру и новембру, а према предвиђањима, очекује се да ће температуре остати близу или мало ниже од уобичајених за ово доба године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потенцијални продор хладног ваздуха са истока и севера у касној јесени донеће обилнији снег из Мађарске и Румуније у БиХ и Србију. Како се најављује, у Србији је могуће да ће доћи до минуса од скоро 20 степени, како је било у зиму пре три године.

– Често нестабилно време имаће негативан утицај на пољопривреду и спољне активности у овом региону – рекао је метеоролог Тајлер Ројс.

За разлику од већег дела Европе где се током јесени могу очекивати температуре изнад нормале, у источној Европи могућ је оштрији прелаз на хладније време. Јесен може почети благим температурама, али се предвиђа да ће удари хладног ваздуха бити учесталији од октобра до новембра. Највише падавина очекује се у Украјини.

Како новембар буде одмицао, ниске температуре постаће све ниже, а понекад ће се имати утисак да је децембар или јануар.

Снежне падавине могуће су у новембру у целој источној Европи. Олујни ветрови очекују се и у Великој Британији, Француској, Холандији и Данској који ће можда узроковати недостатак електричне енергије и поремећаје у одвијању саобраћаја, а постоји и опасност од поплава. Насупрот томе, Португал и Шпанија ће се суочити с несносним врућинама које ће донети и ризик од пожара.

Током септембра ће бити топло и суво време које ће захватити и југ Француске, а нагла промена очекује се у октобру због олуја које долазе са Атлантика.

Подручје од Француске до Пољске имаће благу јесен без великих киша – већину септембра ће у Паризу, Берлину и Варшави бити око 20 степени, а промене се очекују крајем новембра.

 

Извор: Ало.рс