Русија Свет

СВЕТСКИ МЕДИЈИ БРУЈЕ: Макрон покушао да очита лекцију Путину па добио оно што НИЈЕ ОЧЕКИВАО…

Фото: Јутјуб

У летњој резиденцији француског председника, почели су преговори између председника Русије и Француске, Владимира Путина и Емануела Макрона.

Разговори у тврђави Брегансон на Азурној обали одвијају се иза затворених врата. Саветник руског председника за спољне послове Јуриј Ушаков раније је саопштио да су у руској делегацији и он, шеф дипломатије Сергеј Лавров и портпарол Kремља Дмитриј Песков.

Уочи преговора, председници Русије и Француске обратили су се представницима медијима и указали на питања о којима ће разговарати, попут ситуације у Сирији и Либији, решењу украјинске кризе и нуклеарном програму Ирана, преноси Тасс.

Макрон је рекао да Париз и Москва морају да сарађују како би, упркос неслагањима, приближили ставове Русије и Европе. Он је додао да Русија игра изузетно важну улогу у решавању светских криза.

„Све велике кризе на свету биће у фокусу нашег разговора са руским председником. То је и зато што се Француска припрема за самит групе Г7, којим председава, али и зато што Русија игра кључну улогу у решавању криза“, рекао је Макрон.

Он је оценио да је решавање ситуације у источној Украјини кључ за обнову формата Г8. Француски председник нагласио је да је његова земља спремна да сарађује са Русијом у стварању нове архитектуре безбедности између ЕУ и Русије.

Путин је позвао Европу да трага за заједничким циљевима, који данас, како је навео, делују недостижно, али сутра могу постати неизбежни. Он је рекао да је уверен да не постоји алтернатива за Нормандијски формат у погледу решавања ситуације на истоку Украјине и обећао да ће га Москва подржати.

Путин је додао да би сваки састанак, укључујући оне у оквиру Нормандијског формата, требало да доведе до конкретних резултата. Путин је рекао да је „опрезно оптимистичан“ када је у питању ситуација у Украјини и најавио да ће на агенди његовог разговора са Макроном бити ситуација у Донбасу.

„Обавестићу председника о мојим најновијим контактима са новим украјинским председником“, рекао је Путин.

Он је нагласио да Русија није одбила да делује у формату Г8 и да је спремна да дочека партнере у било ком тренутку.

„Што се тиче Г8, који сте поменули – он не постоји. Kако могу да се вратим у организацију која не постоји. То је данас Г7. Што се тиче могућности формата осам држава, никада нисмо то одбили. Био је ред на Русију да одржи Г8 у догледно време, али наши партнери нису дошли. Ми смо спремни да примимо наше партнере у било ком тренутку, сада већ у оквиру Г7“, рекао је Путин.

Осврнуо се и на демонстрације у Москви, наводећи да одговорни за сукобе са полицијом током тих протеста морају да буду изведени пред лице правде.

„Људи имају право на мирне протесте у складу са законом и власти морају да гарантују поштовање тих права, али нико, ни власти ни неке групе људи, немају право да крше постојећи закон и доводе ситуацију до тачке апсурда или сукоба са властима“, поручио је Путин додајући да то представља кршење закона.

Он је протестне скупове у Москви повезао са изборним циклусом и најавио да ће избори за званичнике регионалних влада, укључујући Москву, бити одржани у септембру ове године.

Ројтерс додаје да је Путин пренео Макрону да не жели да у Русији дође до протеста „жутих прслука“, попут оних у Француској.

Он је то рекао након што га је француски председник позвао да се придржава демократских принципа, након вишенедељних протеста у Москви.

„Позвали смо овог лета на слободу протеста, слободу говора, слободу мишљења и слободу кандидовања на изборима, које би требало да се у потпуности поштују у Русији као и у било којој чланици Савета Европе“, рекао је Макрон.

Иако је првобитно игнорисао тај коментар, Путин је одговорио након питања које је уследило, у вези са протестима у Москви, наводећи да се ствари решавају у складу са законом, али да не жели да се ситуација развија као у Француској.

Он је истакао да је 11 особа погинуло, а 2.500 повређено током протеста у Француској и поручио да не жели такве догађаје у Москви.

 

Извор: Тањуг