Свет

ТРАМП ДОНЕО КОНАЧНУ ОДЛУКУ 25. августа је КРАЈ!

Трамп одредио крајњи рок. Решење Косова је кључни адут пред америчке изборе. Овај сценарио укључује поделу Косова.

Амерички председник Доналд Трамп одредио 25. август идуће године као крајњи рок за решење косовског питања и наводи да оно укључује и договор о разграничењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Крајњи рок за стављање тачке на косовски чвор је 25. август следеће године, два месеца пред председничке изборе у Америци (у новембру), када ће се Доналд Трамп борити за још један мандат у Белој кући.

Трампу у кампањи много значи свака већа победа на спољно-политичком плану, па је „јасно да би решавање косовског питања, што у визији америчког председника значи подела Косова, било идеалан сценарио“.

Трамп по питању тзв. Косова има највеће поверење у Џона Болтона, који највише гура идеју о разграничењу и он је тај који би требало да причу заокружи у наредном периоду. Планирао је да све реши најкасније у првој половини следеће године, међутим, оставка Харадинаја и скоро, па извесни избори мало је пролонгирало ствар – тврди неименовани извор из дипломатских кругова.

Потпредседник парламента и један од оснивача Конгреса српско-америчког пријатељства Владимир Маринковић каже да је август следеће године дефинитивно крајњи рок, али до решења би могло да дође и пре.

Проблем је што привремене институције на КиМ неће бити конституисане до краја године. Сепаратисти на КиМ рачунају да ће добити на времену и да ће у САД победити кандидат демократа, што би им дало већи маневарски простор. Нама би највише одговарао нови Трампов мандат. Време до избора у САД треба искористити за жестоку офанзиву и сталну комуникацију са Болтоном, али и са Рикером, Берклијем и људима из Стејт департмента.

Долазак Болтона у Београд и Приштину биће знак да је решење постигнуто и да су остале још само ситнице. Он неће долазити док нижи чиновници Стејт департмента и амбасадори то не заврше.

Извор: Ало