Регион

У ЈЕКУ “ЛОВА НА СРБЕ” ПО ХРВАТСКОЈ Колинда осуђује “великосрпску агресију”!

Председница је приметила да 23. август није нимало случајно одабран као Европски дан сећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима.

Након што је у хрватској јавности обелодањено, а председник Србије Александар Вучић потврдио да је од хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић тражио да не инсистира на изразу “великосрпска агресија”, она је данас поручила да осуђује “великосрпски тоталитаризам и његову агресију на Хрватску.

Она је у цркви св. Михаела у Грачанима рекла да осуђује “ненародне тоталитарне режиме, комунистички и усташки, једнопартијску страховладу и великосрпски тоталитаризам и његову агресију на Хрватску”.

Грабар-Китаровић, која је на обележавању годишњице хрватске војно-полицијске акције Олуја у Книну, најавила да ће ући у трку за други председнички мандат, рекла је то поводом Европског дана сећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима.

Тим поводом је у цркви св. Михаела у Грачанима одржана миса, последњи испраћај и покоп посмртних остатака 294 особе ексхумиране на подручју тог места, које су, како се наводи, убијене на самом крају Другог светског рата или у послератном раздобљу.

– Дан је то када је пре тачно 80 година уговорен злогласни пакт Рибентроп-Молотов, који је након свега неколико дана заживео на најкрвавији могући начин, а потписницима загарантовао остваривање империјалних циљева. Прошло је од тада осамдесет година. Рат је завршен, оба су режима пропала, али бројне су последице њихових зала остале до данас – рекла је Грабар-Китаровић.

Навела је да је тај рат завршен и у Хрватској, али је, како је рекла,”једну неслободу заменила друга”.

– Док су у демократском свету фашизам, нацизам и њима сродни режими морално и политички осуђени, стратишта и гробља њихових жртава обележена, а многи кривци осуђени, комунизам се у Хрватској без праве и потпуне осуде прокријумчарио у демократију скривајући се под кринком антифашизма, погрешно схваћеног помирења или чак оправдања освете – казала је хрватска председница.

Извор: srbijadanas.com

loading...
Loading...