Свет

УДАРНА ВЕСТ – ОВО ВАМ НИСУ РЕКЛИ ЈЕР НЕ СМЕЈУ: Русија и Кина склопили војни савез – Ово је сада АЛИЈАНСА КОЈА ВЛАДА СВЕТОМ

Кина је објавила Белу књигу националне одбране, истичући улогу Москве као стратешког партнера Пекинга.

Неколико експерата сматра да ће политичко-војни савез двеју земаља преузети вођство, не само у азијско-пацифичком региону, већ и у другим регионима планете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бела књига, коју је објавио Државни савет Кине, представља стратегију азијског гиганта за наредне године. Посебну улогу има Русија.

Догађаји који су пратили објављивање Беле књиге потврђују да војна сарадња између Пекинга и Москве добија замах.

Потпарол кинеског министарства одбране Ву Киан изјавио је да Оружане снаге двеју земаља настављају да јачају своју сарадњу и да ће наставити да побољшавају војне односе. Руски премијер Дмитриј Медведев је потписао декрет о одржавању преговора о новом споразуму о војној сарадњи између две земље.

Поред тога, Русија и Кина су 23. јула спровеле прву заједничку ваздушну патролу у азијско-пацифичкој регији. Истог дана, кинески тенкови стигли су у Москву где су учествовали на Међународним војним играма.

У исто време, Москва је почела да снабдева Кину противаздушним системом С-400. Кинески разарач Xиан из Кинеске морнарице стигао је у Санкт Петербург 24. јула, како би учествовао у поморској паради.

Експерти су уверени да је војна сарадња између Москве и Пекинга гаранција да земље НАТО-а, под водством САД, неће покренути војни сукоб великих размера.

“Уверен сам да само три земље могу да воде модерне ратове: САД, Русија и Кина. Уласком у војни споразум, две од ове три земље лишавају САД од доминације на техничко-војном пољу”, изјавио је члан Одбора Савета Руске Федерације за безбедност Франц Клинцевич.

Русија и Кина би требало да повец́ају своје присуство и утицај не само у азијско-пацифичком региону, већ и у другим регионима планете, рекао је генерални директор Руског савета за међународне послове Андреј Кортунов.

“Москва и Пекинг треба да предухитре предлоге Вашингтона за међународне патроле Хормушког мореуза, тако да слободу пловидбе не контролишу само амерички бродови, вец́ и они наших земаља”, рекао је Кортунов, наглашавајуц́и повољан став неких земаља Персијског залива по том питању.

Према речима Алексеја Маслова, директора Кинеског центра за стратешке студије на Универзитету РУДН, Бела књига јасно наглашава пријатељски став Кине према Русији у војној политици.

“Чак и када су наше земље блиско сарађивале, а већ су обавиле и пет војних вежби, ниједан стратешки документ из Кине није забележио ову сарадњу. Сада су то учинили и очигледно је да се Русија и Кина крећу ка војном савезу, чак иако за сада није формализован званично, биће присутан у кинеској и руској стратегији ”, рекао је Маслов.

 

Извор: Webtribune.rs