Србија

УПАЉЕН ЦРВЕНИ АЛАРМ, СВИ СМО У ОПАСНОСТИ! Смртоносна болест коси животе по Србији, нико није безбедан!

У последњих недељу дана у Србији су регистрована четири нова случаја оболевања од грознице Западног Нила, тако да је од почетка сезоне од ове болести оболело укупно седам особа, од којих је један преминула, што је вишеструко мање него на територији Европске уније.

Подсетимо, у Београду је прошле седмице преминула 84-годишња жена која је била хронични болесник, а чију смрт Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ доводи у везу са оболевањем од грознице Западног Нила. Према најновијим подацима Института „Батут“, на територији Београда пријављено је шест оболелих, а један у Колубарском округу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иначе, први случај оболевања од смртоносне грознице, коју преносе комарци, у Србији је ове године регистрован 3. августа, а до 22. августа у земљама Европске уније регистровано је чак 117 оболелих од грознице Западног Нила, док је деветоро умрло.

Грозница Западног Нила је сезонско обољење, које је највише заступљено у периоду највеће активности комараца, а према досадашњим искуствима, први оболели се региструју углавном у другој половини јула, а највећи број оболелих се пријављује током августа. У саопштењу Института „Батут“ подсећа се да већина особа (80%) инфицирана вирусом Западног Нила нема никакве симптоме и знаке, код мањег процента заражених (приближно 20%) симптоми подсећају на обољење слично грипу, док мање од један посто оболелих добије асептични менингитис или енцефалитис, који захтева хоспитализацију.

 

Извор: Курир/ Ало.рс