Србија

УЖАС! ПУШТАЈУ ЗВЕР! Најокорелији убица који је ходао Србијом излази из Забеле?!

Сретко Калинић (45), звани Звер и Бели, који је осуђен на 30 година због убиства српског премијера Зорана Ђинђића и злочина земунског клана, тражи од Суда за људска права у Стразбуру да укине пресуду и ослободи га кривице, сазнаје „Ало!“.

Осим тога, Калинић тражи и да тај суд преиспита и укине пресуду којом је осуђен на 40 година робије због учествовања у убиствима, отмицама и терористичким нападима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Упутили смо допис Суду у Стразбуру и затражили да мој клијент буде ослобођен оптужби за убиство Ђинђића, будући да је изјавио да нема везе с атентатом. Такође, тражимо да преиспитају пресуду у којој је осуђен за учешће у убиствима земунског клана. Из Суда у Стразбуру још чекамо одговор – изјавио је за „Ало!“ Калинићев адвокат Славко Петрић.

Калинић казну служи у пожаревачком затвору „Забела“, а Петрић каже да је сам у соби. У тренутку атентата на премијера Ђинђића Калинић се, према оптужници, налазио у „пасату“, испред зграде Завода за фотограметрију, из које је припадник Јединице за специјалне операције (ЈСО) Звездан Јовановић Звеки, наводно, пуцао на Ђинђића. Он је требало, како се наводи, да пружа ватрену подршку ако дође до оружаног окршаја.

Калинић је у Специјалном суду негирао да је учествовао у убиству Ђинђића и истакао да није припадао клану, али рекао је да је Звездан Јовановић пуцао у Ђинђића. Изјавио је да је непосредно после атентата био са Звекијем и шефом земунског клана Милетом Луковићем Кумом у једном стану и да су коментарисали телевизијски програм о убиству.

– После убиства седео сам са Звекијем и Кумом. Док смо гледали телевизију, Звеки је рекао: „Гарантујем да није жив“ – изјавио је Калинић на суђењу за убиство премијера.

Калинић је рекао да Звекија познаје од 1993, да је Милорада Улемека Легију видео једном у Босни, а да је убијеног вођу земунског клана Душана Спасојевића Шиптара упознао неколико година пре убиства Ђинђића.

Апелациони суд у Београду запечатио му је казну од 40 година робије због низа убистава, отмица и других кривичних дела, које је починио као припадник земунског клана. Суд је током процеса утврдио да је био директни извршилац ликвидација Тодора Гардашевића, Средоја и Зорана Шљукића, Зорана Ускоковића Сколета, Милоша Стевановића, Јована Гузијана Цунера, Радета Цветића и Ивице Николића.

Утврђено је да је умешан у отмице Милије Бабовића, бившег сувласника „Верано моторса“, и Сувада Мусића из Рожаја, осумњиченог за диловање хероина. Суд је као једину олакшавајућу околност за Калинића прихватио што је раније био неосуђиван. Отежавајућа околност, према образложењу пресуде, била је његова „велика упорност и безобзирност“.

 

Извор: Ало.рс