Свет Србија

ВАШИНГТОН ПРЕСЕКАО! Трамп долази у Србију!

loading...

Председник Вучић би сутра требало да се састане у Њујорку са америчким државним секретаром, а главна тема биће КиМ, али и евентуална посета председника САД нашој земљи

Србија је издржала све притиске ЕУ, пре свега земаља Квинте, и није желела да наставља дијалог с Приштином док не укину таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ.

А сада се у решење косовског питања на велика врата враћа САД, па би тако председник Вучић требало данас да се састане с америчким државним секретаром Мајком Помпеом на маргинама дебате у Савету безбедности УН о изазовима миру и безбедности на Блиском истоку и подршци администрације САД мултилатералним решењима.

Како „Ало!“ сазнаје из дипломатских извора, тема састанка биће притисак на Приштину да укине таксе и врати се у дијалог, али и евентуална посета америчког председника Доналда Трампа у наредних неколико месеци.

Ивица Дачић, шеф српске дипломатије, о предстојећем састанку у Њујорку каже:

– Председник Вучић ће се срести с Помпеом, а све то је добра увертира да треба да тражимо неки заједнички интерес с Америком – закључио је шеф српске дипломатије.

Дипломата Зоран Миливојевић поменути састанак види као заинтересованост америчке администрације за решавање питања КиМ и сматра да је кључ за деблокаду дијалога и проналажења компромисног решења сада у рукама Америке.

– Европа је тренутно потпуно по страни и није у стању да активно утиче на решавање косовског чвора, будући да је оријентисана на формирање институција и заокупљена ситуацијом у вези с Брегзитом – наводи Миливојевић.

Он сматра и да државе које имају тврд став у вези с КиМ, попут Немачке, такође нису у позицији да активније делују, све док се, каже он, на нивоу ЕУ не заврше политички процеси који су у току.

– Због тога није случајно што Америка управо сада процењује да је тренутак да предузме иницијативу и да активним деловањем створи услове не само за дијалог већ и за компромисно решење које би сигурно ишло у прилог овој администрацији и Трампу пред предстојеће изборе у САД идуће године – приметио је Миливојевић.

Према његовим речима, заказивање састанка између Вучића и Помпеа, и то на највишем нивоу, о којем је упознат и председник Трамп, показује да је америчка администрација заинтересована за решавање питања КиМ.

Миливојевић истиче да је овај састанак нека врста реализације писма председника Трампа, које су Београд и Приштина добиле децембра прошле године, када је, подсећа Миливојевић, дао до знања да садашња америчка администрација има намеру да се укључи у процес решавања косовског чвора, као и да решење треба постићи уз уважавање интереса свих страна.

Уколико је истина да се Америка директно укључује у решавање косовског чвора, каже Миливојевић, онда у наредном периоду можемо очекивати две свари: прво – утицај Америке на приштинску администрацију за укидање такси и деблокирање дијалога и друго – политички утицај Америке у вези с изборима у Приштини да се у други план ставе оне структуре у приштинској власти и елите које се противе дијалогу.

Чињенице

1.Џон Болтон отказао посету Београду и Приштини због одбијања привремених власти на Косову да укину таксе
2. САД су се повукле из Косовске агенције за верификацију имовине. Велика Британија је то урадила још раније.
3. Приштина је поново признала српске пасоше, након притиска из Вашингтона.
4. У четвртак скупштина у Приштини би требало да буде распуштена, како би били расписани превремени избори.

 

Извор: Ало.рс

Loading...
loading...
loading...