Србија

ВЕЛИКО ПОВЕЋАЊЕ ОД 1. ЈАНУАРА! 350.000 грађана ће сваког месеца добијати 5 или 6 ХИЉАДА ДИНАРА ВИШЕ!

Процењује се да сваки пети запослени у Србији ради за минималац од 27.000 динара, а минимална потрошачка корпа кошта око 37.000.

Суфицит у буџету закључно са јулом износи 48 и по милијарди динара, што отвара могућност за веће зараде. Синдикати сматрају да би повећање минималца од око 20 одсто испунило њихове захтеве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Садашња минимална зарада је 27.022 динара. Оно што је наш захтев – да она достигне ниво између 32 и 33.000, што значи између пет и 6.000 да буде повећање. То даје могућност да наредне године достигнемо минималну потрошачку корпу у складу са договором који смо имали – каже Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије.

У синдикату Независност сматрају да би повећање минималне цене рада смањило одлазак наших радника у иностранство.

– Свако ко има иоле употребљиву квалификацију неће да ради за мање од 300, 350 евра за најједноставније послове, а камоли сложеније. То како се односите према минималној цени рада је показатељ шта мислите о интересима велике већине сиромашних грађана – сматра Зоран Стојиљковић, председник УГС „Независност“.

Овакви захтеви синдиката за послодавце нису прихватљиви.

– За Унију послодаваца је прихватљиво да повећа минималну зараду за 5,6 одсто што би износило нешто мање од 30.000 динара, а прихватиће и неке друге суме уколико од Министарства финансија добијемо олакшице на другој страни, односно смањење пореза на зараде запослених – каже Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца Србије.

Уколико до 15. септембра не дође до договора, очекује се да ће Влада одлучити колико ће износити минимална цена рада која ће се примењивати од 1. јануара 2020. године.

 

Извор: Ало.рс/ РТС