Србија

„ВИКАЛИ СУ УПОМОЋ, ДЕВОЈЧИЦА ЈЕ БИЛА БЕЗ СВЕСТИ“ Мила се играла са сестром, када је кренула ТРАГЕДИЈА, лекар није могао да дође!

Двогодишња девојчица Мила Ј. из Руме преминула је у петак ујутру у болници у Сурдулици, пошто јој је претходно позлило на Власинском језеру.

Девојчици је позлило истог дана када је породица допутовала на Власину. Породица је, како пишу „Новости“, на језеро стигла у четвртак ујутру. Одабрали су ову локацију надајући се да ће свеж и здрав ваздух пријати деци. Ујутру су се сместили и девојчица, која је касније преминула, и њена сестра близнакиња биле су веселе и играле се. Према речима рођака, ништа није указивало на то да детету није добро.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тачан узрок смрти двогодишње Миле утврдиће обдукција, коју је наложило врањско Тужилаштво, јер је медицинско збрињавање детета пратио низ проблема због чега се сумња да је прекасно превезено у Сурдулицу.

Како је навео Светислав Ђикић, један од мештана који је први притекао у помоћ породици сада преминуле девојчице, на све начине су покушали да ступе у контакт са неким лекаром који би дошао да укаже помоћ детету, али да се они нису одазвали.

– Био сам са својом породицом на језеру и одједном смо чули да неко дозива упомоћ. Сви смо притрчали код девојчице. Она је већ тада била без свести, а претходно је једном повратила. Рекао сам им да не паниче и да се направе детету места да може да дише, а онда смо сви кренули да зовемо помоћ. Ту је био и директор оближњег одмаралишта и он је човек све покушао само да неко дође и помогне детету – прича и даље потресени Црнотравац.

Ђикић тврди да је доктор у Дому здравља у Црној Трави рекао да нема могућност да дође и да породица крене пут Сурдулице где је следећи најближи доктор.

Новинари су покушали да ступе у контакт са надлежнима у Здравственој станици Црна Трава, али су кратко рекли да немају никога ко је овлашћен за разговор са медијима. У Здравственом центру Сурдулица сачекао је исти одговор, уз објашњење да ће тек у понедељак моћи да разговарају са директором или правном службом овог центра.

Подсетимо, у петак је за портал „Југмедиа“ директорка Дома здравља у Власотинцу докторка Милена Станковић Митровић рекла да лекар Хитне помоћи из Црне Траве није могао да изађе на терен јер је морао да испоштује званичну процедуру. Касније се за исти портал огласио и сам лекар из ДЗ Црна Трава који је претходне вечери примио позив.

Доктори Димитрије Станковић је рекао да је позив стигао од 20 сати од особе која је тврдила да дете има гушење, те да им је саветовао да позову сурдуличку Хитну помоћ.

– С обзиром на то да сам управо био послао један хитан случај за Лесковац, нисам имао возача, саветовао сам им да позову сурдуличку хитну службу рачунајући да можда негде имају на терену возило које је ближе и адекватно опремљено. Саветовао сам им и да крену према возилу, ако је у близини. Такође сам им рекао да, уколико не успоставе контакт са сурдуличком хитном службом или они не могу да стигну из неког разлога, позову опет нас – рекао је Станковић за портал „Југмедиа“.

Он је истакао и да је у међувремену позвао колеге.

– Контактирао сам са двојицом возача који нису били у смени, за случај да морамо на терен. Иначе, ми по закону не смемо да напуштамо радно место у Дому здравља Црна Трава јер у поподневним и ноћним сатима ради само један лекар. Независно од тога, да су ме поново позвали и да су рекли да сурдуличка служба нема у близини возило, ја бих кренуо на терен. Пошто се нису више јављали, потражио сам број у нашој евиденцији са ког је стигао позив и био је недоступан. Веома ми је жао што је дошло до овакве ситуације, али намере су ми биле најбоље – рекао је за локални портал др Стојановић.

Родитељи двогодишње девојчице након трагедије од бола не могу да дођу себи. Данас би девојчице требало да буде транспортовано за Руму, где ће бити сахрањена.

 

Извор: Новости.рс