Србија

Вучић: „До краја године плата између 500 и 510 евра“!

Фото: Јутјуб

Нови инвестициони циклус од 10 милијарди евра омогућиће даљи раст српске економије и подизање БДП-а у наредним годинама на више од пет одсто, изјавио је председник Србије Александар Вучић који је истакао да очекује да стране директне инвестиције дођу до 3,8 милијарди евра.

Вучић је, говорећи на ТВ Прва, рекао да ће се инвестициони циклус финансирати из раста сопствених средстава, која се остварују захваљујући бољој економској ситуацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Буџет Града Београда за наредну годину биће двоструко већи, рекао је Вучић и подсетио на тешке реформе апострофирајући 2014. годину као годину када су извршене најтеже економске реформе.

„Ми смо сада на одличном путу“, истакао је Вучић и подвукао да ће просечна плата у Србији до краја године бити између 500 и 510 евра.

Он је, поредећи плате у Србији са регионом подсетио на ранију ситуацију по овом питању у Србији и истакао да ће на Западном Балкану наша земља бити прва по висини минималних зарада.

„Свака стопа раста, већи приходи у буџету биће веће плате и пензије, зато ће и ове године лекари и медицинске сестре добити веће плате, и оне неће бити увећане за мање од 10 одсто“, рекао је Вучић.

Подсетио је на успех Србије на Лондонској берзи и продају десетогодишњих обвезница, што показује да страни инвеститори имају поверење у нашу земљу. Председник је додао да очекује да индустрија софтвера у Србији у наредне три године премаши вредност извоза пољопривреде из наше земље.

Петогодишњи инвесициони план од 10 милијарди евра биће усмерен на неколико нивоа, објаснио је Вуцић. Поред инфраструктуре, за коју се већ сада тражи 14,6 милијарди, решаваће се и канализација и водовод у Србији.

Он је објаснио да су путна, железничка, авио инфраструктура од великог значаја за грађане. Поред тога предвидђно је улагање у здравство, као и за младе брачне парове и додатне мере пронаталитетне политике.

Вучић је напоменуо и да је у првих седам месеци рођено 563 више деце него прошле године, што је око 1.000 деце више на годишњем нивоу. У целој централној Србији забележен је раст наталитета, а само минимални пад у Војводини. Најавио је помоћ државе за четврто дете, као и за прво као и за прво дете, а досадашња помоћ биће троструко повећана.

Део инвестиционог плана односиће се и на иновативне технологије, а милијарда евра предвиђена је за инфраструктру за научно технолошке центре, рекао је Вучић. Он је најавио да ће се у децембру 2021. године ићи брзим возом до Новог Сада 27 минута, а спорим 35 минута.

„Огроман је новац у питању. За десет дана, после 75 година, при чему су сви говорили да неће бити тог пута, ми 18. августа отварамо пут Обреновац-Чачак. Уложили смо стотине милиона евра у путеве, завршавамо све то, то је велика радна победа на радост сваког грађанина а највећи проблем је то што ће десет дана бити гужва“, каже Вучић.

До 18. децембра биће завршен пут Сурчин-Обреновац, а завршава се комплетан ауто-пут ка Бугарској, и он ће, због проблема са клизиштима и другим проблемима, бити отворен у октобру.

Извор: Блиц