Србија

ВУЧИЋ ОДБРУСИО НЕМАЧКОМ МИНИСТРУ! „Ако си зато кренуо у Србију, немој ни да ми долазиш!“

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас значајно повећање плата медицинским сестрама – 15 одсто, култури и научним радницима – најмање 10 одсто, а рекао је и да очекује да ће минималац, после разговара и договора са синдикатима, прећи 30.000 динара.

Говорећи за ТВ Пинк о повећању минималца, он је подсетио да минималну плату у јавном сектору прима око 14 одсто људи а у приватном 86.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Људи желе да послују са више профита, па исплаћују минималне зараде, али смо успели да их од 16.200 повећамо и верујем да ће бити коначни договор са синдикатима и да ће прећи 30.000 динара. То је повећање од 11,20 одсто, значајно повећање и утицаће на повећање просечне плате“, рекао је он.

Такође, најавио да ће у јавном сектору највеће повећање плата ићи медицинским сестрама и додао да ако оне, које раде најтеже послове на интензивној нези, које нико други не жели да ради, и све то за плату од 47.000 онда није чудо што одлазе из земље.

Подсетио је и да је својевремено немачком министру здравља Јенсу Шпану, када је рекао да ће доћи у Србију јер им је потребно много медицинских сестара, поручио да тим поводом не долази.

„Али, џаба они су то расписали, све што могу да покупе из региону они то раде али ми ћемо се борити драматичним повећањем плата и верујем да ће влада донети одлуку о повећању од 15 одсто за медицинске сестре“, рекао је он.

Вучић је додао да ће за научне радније и у сфери културе бити обезбеђено повећање од најмање 10 одсто и да верује да ће они умети то да врате држави ангажманом.

 

Извор: Тањуг