Србија

ВУЧИЋ ВАНРЕДНО! Нисам ово планирао! Позивам припаднике војне полиције и посебне јединице који обезбеђују Председништво: Дозволите све!

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности. Он је објаснио како је дошло до инцидента испред председништва Србије.

– Испред председништва је било 225 људи. Они некада ишарају нешто, гађају тоалет папиром и ми то толеришемо. Како ми је речено, једно од малолетне ромске дете, и то ме чуди да сада и децу користе, је рекло: Сад идемо сви унутра. Тек тада су кренули преко ограде и нереди испред, и обезбеђење их је уз минималну употребу силе вратило преко ограде. То није приватно обезбеђење. Реч је о припадницима Војске Србије који су били овде и у време Бориса Тадића. Резултат су две огреботине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је за наук свима нама. Они који шаљу децу морају да преузимају одговорност. Да су упали у Белу кућу они би били изрешетани. Морају да погледају и Париз, Москву… У Србији то неће бити никада тако. Ја ћу да замолим да следећег пута не буде никакво обезбеђење. Нека буду само девојке које ће да их упозоре да то што раде није по закону. Неће ваљда да туку девојке“.

Они само знају да су кршили закон. А ја ћу да замолим да им се склоне све ограде. Само нека не улазе унутра, да урушавају институције. Надам се да им неће пасти на памет да туку девојке, у том случају ћемо морати да их заштитимо – рекао је Вучић.

Председник је рекао да је план био да дан буде другачији, и да се говори о раду владе и инвестиционом плану са којим ћемо изаћи у септембру.

Председник је рекао да је „сам крив што није био у згради“, јер би тражио да се обезбеђење склони и да их пусте да бацају тоалет папир.

Како је рекао, они који су изазивали нереде нису чистили Београд иза себе, већ су то морали да раде други.О инвестицијама.

„Србија се гради“

Говорећи о инвестицијама Вучић је рекао да је замолио представнике Владе да само буде део тима који ће се бавити инвестиционим планом.

„Ви данас видите да су и Београд, Ниш, Нови Сад велика градилишта, али то мора бити сваки град у Србији. Имамо новца више, раст ће бити још виши и сада га са лакоћом обезбеђујемо, градимо нове путеве и тек ћемо их градити“, рекао је он.

„Чак 4 милијарде ћемо уложити у брзе пруге, а од тога барем милијарду у локалне путеве свуда по Србији. Да сваки округ и општина осети велики добитак од овога. Желимо да уложимо у пронаталну политику око 5 стотина евра, то значи да свака вантелесна оплодња буде бесплатна колико год пута родитељи покушали да добију дете“, рекао је он.

„Превари вас чашица“

Прдседник је поменуо и велики број саобраћајних несрећа који су последњих дана потресли Србију. У више несрећа погинуо је велики број људи, међу којима и доста младих.

– Немојте људи да пијете кад возите. Ја могу да попијем данас, али ја не возим. Врло ретко сада возим. Али немојте кад седате за волан, ко Бога вас молим. Превари вас чашица. Толико смо младих људи изгубили… – рекао је Вучић.

Иначе данас у 12 сати испред зграде Генералног секретаријата председника Републике конференцију за новинаре одржале су и присталице Савеза за Србију, који су синоћ за време протеста покушали да упадну у зграду, али их је обезбеђење спречило у томе.

„Момци који су бранили Србију свуда где је требало“

Поједини су навели да су момци који су били испред Председништва „кафанско обезбеђење“ које је дошло са сплавова.

– Прво ту ни један није дошао са сплавова. То су момци који имају беспрекорне досијее. Имамо барем 10 њих који су рањени. Примили су метак за ову земљу. Бранили је свуда и на сваком месту. И немојте да вређате те људе – рекао је.

„Ни један предлог нису изнели“

– Тамо никакав предлог није изнешен. Они дођу и кажу ми ћемо да идемо на бојкот. Ми их питамо ево кажите како да уредимо, све ћемо да прихватимо. Уредите бирачке спискове, све ћемо да вам прихватимо. Све што траже прихватамо, само коначно то урадите. Али они неће да кажу да прихватамо. Нема проблема. Урадићемо кратки ребаланс буџета ако треба, само нека кажу рекао је Вучић.

Како је рекао, њему не смета што опозиција има своје медије.

– Али као што видите људи неће да их гледају. Јер људи виде ко ради и гради, а ко не. Нека раде како мисле. РТС мора да се понаша професионално. Остали нека раде како хоће, шта год мисле да треба. Тако да, све сте добили шта још желите? И опет ћете бити катастрофално поражени, јер народ жели будућност, а не да ви имате стотине милиона евра – рекао је.

О афери „Рекет“

Вучић је упитан да прокоментарише и аферу која тресе Македонију, и рекао да се не меша у питања других земаља.

– Како сам сазнао из одређених добро обавештених извора из Италије, биће ту још изненађења – рекао је.

 

Извор: Ало.рс/ Тањуг