Србија

ВУЧИЋУ СТИЖУ ЧЕТИРИ ЛЕТЕЋА ЧУДА! Шаљу их из Русије, а изгледају као да долазе из будућности!

Делегација Министарства одбране Србије, предвођена министром Александром Вулином, обишла је фабрику за производњу хеликоптера Ми-35М „Роствертол“ у Ростову на Дону.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, министар Вулин састао се с руководством ваздухопловног завода и присуствовао статичком приказу и демонстрационом лету четири хеликоптера Ми-35М који ће бити испоручени Војсци Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Захваљујући политици председника (Александра) Вучића, захваљујући политици штедње и томе што наша земља коначно може да издваја за најновија средства, ми имамо најбоље хеликоптере на свету. Они нису само нови, они су најбољи на свету у својој класи – рекао је Вулин.

Он је додао да модернизацију ВС – прати и побољшање материјалног положаја пилота, летачког особља, све оно што је председник Вучић као врховни командант наредио да се ради.

– Војска Србије је добила једну потпуно нову способност, нешто што нисмо до сада могли, и сви они који ове хеликоптере зову “Вучићеви летећи тенкови“, јесу у праву. Ово јесу летећи тенкови и ово су средства која су у стању да заштите наш простор, која су у стању да појачају борбену готовост наше земље – рекао је министар.

Он је додао да Србија јесте поносна на то, али је истакао и да нико не треба да се плаши наоружавања Србије.

– Србија ће се наоружавати и опремати и даље, спроводиће војно-технички споразум који је постигнут између председника Вучића и председника (Владимира) Путина, због чега смо веома поносни и захвални, али ово оружје никада неће бити злоупотребљено. Ово оружје служи само у сврху очувања мира и одвраћања било кога ко мисли да би са Србијом требало разговарати путем силе – рекао је министар Вулин.

После сусрета са припадницима Војске Србије који се налазе на обуци у Руској Федерацији, министар је рекао да се српска војска сада суочава с техником коју први пут има прилику да користи.

Мајор Добросав Дрндаревић, командант 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле из Краљева, говорећи о карактеристикама хеликоптера Ми-35М, истакао је да је разлика велика у односу на оно што су до сада имали и на чему су до сада летели.

– Једна од тих разлика је и опрема хеликоптера и сами инструменти – са аналогног на дигитално. Друга разлика је у томе да добијамо много и у техничком и технолошком смислу и сада коначно имамо могућност да извршавамо наше задатке и оно за шта смо намењени, а то је бобрена употреба у дневним и ноћним условима и у сложеним метео-условима. Добијамо, такође, и додатни ниво заштите јер је хеликоптер оклопљен – главни системи, мотор, ротор, као и сама кабина и пилоти су заштићени. Добили смо, такође, могућност да дејствујемо на већим даљинама и да, тако кажем, да дејствујемо и дању и ноћу, јер хеликоптер располаже термовизијом, телевизијом, опремљен је и наочарима за ноћно летење – рекао је мајор Дрндаревић.

Хеликоптер Ми-35М може транспортовати до осам војника с пуном опремом и наоружањем до 1.500 килограма, док терете великих димензија може да носи на специјалним ужадима или сајлама. Посада хеликоптера, пилот и пилот-оператер, смештена је у тандем-кабинама, с двоструким командама, а летелица поседује оклоп који штити како посаду, тако и виталне делове хеликоптера. За заштиту од вођених ракета, хеликоптер је опремљен системима за пасивну и активну самозаштиту. Резервоари за гориво обложени су материјалом који спречава цурење горива и експлозију при поготку, а ради смањења инфрацрвеног одраза на издувним цевима мотора уграђени су системи за смањење температуре издувних гасова.

Хеликоптер Ми-35М поседује последњу генерацију авионике и нападно навигацијског система, оптоелектронски нишански систем, као и системе самозаштите који обезбеђују борбену употребу хеликоптера у свим метео-условима, дању и ноћу.

Високе борбене карактеристике огледају се и у максималној брзини од 310 км/ч и оперативној висини од 5.400 метара, као и долету до 460 килметара. С допунским резервоарима горива, то може да буде и до 1.085 километара. Од наоружања, на хеликоптеру је у обртној куполи уграђен топ калибра 23 мм и увезан са системом за управљање ватром. На сваком крилу може носити широк дијапазон наоружања укључујући додатне топове 23 мм, невођене ракете 80мм и најсавременије вођене ракете великог домета.

 

Извор: Ало.рс