Србија

„ЗАПАД СЕ КОНАЧНО ДОГОВОРИО: Ово је њихов став у вези Косова!“

Приштина – Западне демократије су најзад усагласиле јединствен став и задале јасан оквир ширих предуслова за наставак дијалога, изјавио је Иљир Деда.

Посланик опозиционе Алтернативе у косовском парламенту Иљир Деда је за портал Косово онлајн нагласио да је задат оквир и крајњег решења косовског питања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Деда каже да ће, после ванредних парламентарних избора и формирања нове косовске владе, доћи време за стварање предуслова за озбиљнији приступ дијалогу и изградњу ширег консензуса на Косову о циљевима за завршетак тог процеса.

Према његовим речима, заједничко саопштење влада земаља Квинте показује да је „најзад дошло до усаглашавања и заузимања јединственог става“ САД и европске четворке – Велике Британије, Немачке, Француске и Италије.

„Тај јединствен став је од велике важности, јер га у прошле две године није било, и сада је свима јасан задати оквир, који је био преко потребан, да се створе шири предуслови за наставак дијалога и такође оквир крајњег решења“, истакао је Деда.

Напоменуо је, међутим, да је потребно да државе ЕУ „изграде консензус за кредибилну перспективу прикључења“ земаља Западног Балкана.

„Без те кредибилности за прикључење не верујем да ће доћи до завршног споразума о нормализацији односа Косова и Србије“, закључио је Деда.

 

Извор: Тањуг