Србија

ЗАВЛАДАЋЕ ХИСТЕРИЈА! Остајемо без свима омиљене намирнице! Ускоро је неће бити по продавницама! Срби, спремите се!

Можда није очигледно када одете у супермаркет, али индустрија извоза и увоза банана је великом проблему и бори се са опаком болешћу, која погађа ово тропско воће.

Болест која пустошли усеве банана дошла је на територију Латинске Америке, која је уједно и највећи извозвник банана. С обзиром на то, расте забринутост око тога како ће ово утицати на светско тржиште.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У питању су банане сорте кавендиш познате по својој издржљивости током извоза.

Научници су годинама упозоравали да ће велике компаније за извоз банана морати временом да нађу нову сорту с обзиром на то да се болест проширила у Азији и даље. Потом су оовг месеца гљивице пронађене на усевима у Колумбији.

Управо ово је још један доказ да су кавендиш бананама дани одбројани, али и даље има довољно времена да се нађу алтернативе.

– Мислим да ово неће утицати на снабдевеност супермаркета кавендиш банама у скорије време – рекао је Ренди Плоц, пензионисани научник са Универзитета Флорида који је изучавао болести тропских биљака.

Док се многе сорте банана гаје широм света за домаћу употребу, оне које се најчешће увозе у САД и ЕУ су већином кавендиш.

Банане се узгајају веома тешко, а проналазак сорти које су погодне за трговину није лак посао, пише АП.

Осим што су плодносне, кавендишке биљке дају банане које могу да преживе пута од топле климе до далеких супермаркета, а да не сазру пребрзо.

Ипак, историја је показала и какви су ризици ослањања на једну сорту банана. Не тако давно, светским тржиштем је управљала друга банана, Грос Мајкл, звана и „Велики Мајк“. Стручњаци кажу да је њена испорука била још лакша и да је била чак и слађа. Било како било, „Мајк“ је опустошен због болести која сада напада кавендиш.

Разлика је што данас не постоји план Б, односно није нађена сорта која би могла да замени кавендиш.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Ало.рс/ Телеграф