loading...
Русија Србија

Због Путинове пошиљке која је стигла у Ниш – УСТАЛА АМЕРИКА! Бивши командант копнених снага ОЗБИЉНО ПРЕТИ!

Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње каже да су на делу двоструки аршини Запада.

Србија би због набавке оклопних извиђачких возила БРДМ 2, које јој је донирала Руска Федерација, могла да трпи озбиљне последице!

Бивши командант америчких снага у Европи прети. Мађарска ће надрљати због Русије.

Доскорашњи главни командант америчких копнених снага у Европи, генерал Френклин Бен Хоџис, рекао је да САД не гледају благонаклоно на војно-техничку сарадњу Београда и Москве. Русија, тврди Хоџис, само жели да изазове нестабилност у региону.

– Испорука руских оклопних возила Србији показатељ је тежње Русије да створи нестабилност на Балкану. Више је него јасно да у Москви немају интереса да помогну Србији и њеним суседима да нађу мирно решење за изазове. Русија ће учинити све да спречи интегрисање Србије и Запада, упркос таквој жељи милиона грађана Србије… – навео је генерал Хоџис за Глас Америке поводом испоруке руског наоружања Србији.

С друге стране, из НАТО су саопштили да “Алијанса у потпуности уважава суверено право свих држава, укључујући и Србију, да бирају са ким ће склапати политичке и споразуме из сфере безбедности”.

У понедељак је у Нишу представљен контингент од првих десет руских оклопних возила која су испоручена Србији. Њихово допремање изазвало је велику контроверзу, с обзиром да је Румунија забранила да буду испоручени преко њене територије због санкција које је Москви увела ЕУ због анексије Крима. Међутим, касније је обелодањено да су возила стигла преко Мађарске, због чега се и ова земља нашла на удару ЕУ и САД, па и самог Хоџиса.

– Надам се да ће Мађарска, која је значајан члан НАТО и ЕУ, организација заснованих на идеалима либералне демократије, од којих је остварила доста користи, помоћи да се Русија приволи у испуњавању обавеза које треба да испуни сваки одговорни члан међународне заједнице. Русија константно крши међународно право у црноморском региону. Мађарска може бити снажан заговорник мира уколико одбаци напоре Руске Федерације да између нас уметне клин – нагласио је генерал Хоџис.

Влада Мађарске потврдила је да је, упркос санкцијама ЕУ, дозволила транспорт оклопних возила из Русије за Србију, јер је он обављен цивилним авионом, за шта није неопходна дозвола, пренео је портал “Политико”.

– Добили смо обавештења о цивилном авиону који улази у мађарски ваздушни простор, али то је само протоколарно обавештење које треба да се прими. С обзиром на географију, авион са оклопним возилима из Русије морао је да лети и кроз Пољску и Словачку – рекао је шеф кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш.

Истовремено, из администрације ЕУ одговорили су да не коментаришу појединачне случајеве и додали да “одговорност за примену санкција које је ЕУ изрекла Русији сносе све земље чланице”.

Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње каже да су на делу двоструки аршини Запада.

– Проблем им је када ми добијемо десет транспортних возила на поклон, а није проблем када постоји америчка база Бондстил на КиМ или кад Америка наоружава Хрватску ‘апачима’ или када увлаче околне земље у НАТО пакт. То није провокација, а јесте када добијемо десет возила на поклон од Русије!?! Очигледно је, дакле, да користе Србију као страшило за било шта што желе да постигну и нас та врста лицемерја више не би требало да изненађује – поручује Деђански.

Извор: Ало

loading...