Здравље

АКО ИМАТЕ ОВЕ СИМПТОМЕ ЈАВИТЕ СЕ ЛЕКАРУ! Иза свега се крије опака болест

Ризични чиниоци су узрок, као уживање дувана, гојазност те утицај неких супстанци у радној околини или предуго кориштење одређених лекова

Рак бубрега се чешће јавља након 40. године живота, а према статистици мушкарци оболевају чешће од жена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ризични чиниоци су узрок, као уживање дувана, гојазност те утицај неких супстанци у радној околини или предуго кориштење одређених лекова. Но ипак највише случајева рака бубрега се повезује с пушењем.

Ово су симптоми:

ОТОК

На жалост, како је тумор сакривен у унутрашњости јела, пацијент ће тешко знати да му се нешто догађа с бубрезима или приметити ране симптоме. У случају да се оток примети, вероватно се ради о већ узнапредовалој фази.

НЕШТО СЕ ПОЈАВИЛО НА ПРЕГЛЕДУ

Иако симптоми лаку прођу непримећени, не значи да ће сваки пацијент закаснити на преглед, ако је редован.

– Људи могу добити више информација ако направе МР или ултразвук због скроз неповезаног симптома и тако открити тумор док је још у почетној фази, што је одлична вест јер се тумор тад може третирати. – сматра др. Џејсон Абел, хириуг универзитетске болнице Висконсин.

ЛАГАНА БОЛ У ДОЊЕМ ДИЈЕЛУ ЛЕЂА

Понекад пацијенти игноришу овај симптом јер га не повезују с раком бубрега, каже др. Абел, али ако је бол стална и не попушта, свакако би ваш први корак требао да буде посета лекару. Пре тога без панике, јер се може радити о симптому неког безазленог стања.

УМОР, ГУБИТАК КИЛОГРАМА

Умор, нагли губитак килограма и апетита су симптоми који се јављају у каснијој фази болести, према писању стручњака с Маyо Цлиниц. Јасно је да су и ови симптоми збуњујући јер умор можете осећати и због превише посла, а губити апетита такође може бити последица хаотичног живота. Али ако се борите с умором иако пуно спавате или губите килограме иако једете, разлог је то за посету лекару.

АНЕМИЈА

Један од разлога за анемију би могла бити низак ниво црвених крвних зрнаца у крви, сматрају стручњаци с клинике Кливленд.

КОД МУШКАРАЦА: НАБРЕКЛЕ КРВНЕ ЖИЛЕ УЗ ДЕСНИ ТЕСТИС

Иако се варикокеле могу јавити на било којем тестису, често се оне уз десни тестис повезују с развојем карцинома бубрега. Након што сте се добро информисали и можда се забринули због једног од симптома, свакако је најбоље упутити се у лекарску ординацију на преглед и разговор с лекаром.

 

Извор: Еспресо.рс/ Ординација